5 Redenen: een bouwkundige keuring aanvragen

Een overzichtelijk blog met 5 redenen waarom een bouwkundige keuring uitvoeren slim is om te doen:

 

Een keurder kan als geen ander de staat van het huis beoordelen

De bouwkundige keurder heeft een uittrekbare ladder in zijn auto, klimt op het dak en kijkt de aanheling van de nokvorsten na, het loodwerk van de schoorsteen, de staat van de dakpannen en nog veel meer. Nu hij toch zo hoog zit, kijkt het meteen naar de goten, de beugels daarvan en hoe het gesteld is met de corrosie. Ook platte daken kunnen een inspectiebeurt verwachten. De keurder controleert de staat van de bitumen of andere dakbedekking, de aansluiting met de kraaldelen en hoe de loodslabbes zijn verwerkt in de muur.

 

Met beide benen op de grond, checkt hij de afvoeren van de regenpijpen, het vocht in de muur en de staat van de gevels. Hij of zij is nu al een behoorlijke tijd bezig en is nog niet eens binnen geweest.

 

Je leest het al: tijdens een bouwkundige keuring wordt er op allerlei fronten gekeken naar het onderhoud van het huis.

 

Een bouwkundig rapport laten opstellen bij verkoop

Een bouwkundige keuring uitvoeren bij verkoop is om die reden ook een goed idee: je weet precies wat je gaat verkopen, wat je eventueel zelf nog aan kleine klusjes op kunt knappen en voor welke kosten een potentiële koper komt te staan.


Een bouwkundig rapport laten opstellen bij aankoop

Als je een nieuw huis gaat kopen, vind ik eigenlijk dat het verplicht gesteld zou moeten worden. Als je een huis gaat bezichtigen, is in eerste instantie de staat van het huis van ondergeschikt belang. Je kijkt naar de ligging, naar de sfeer, naar de mogelijkheden van het huis. Als dat past bij wat jij zoekt, dan ga je je verdiepen in het onderhoud. Natuurlijk zie je zelf ook wel of de plinten op de vloer zitten, als er een opvallende scheur in de gevel zit of hoe het schilderwerk erbij staat.

 

Maar let je ook op als het gaat om een houten begane grondvloer. Als deze rot is, merk je dat vaak in de hoeken. Maar wat staat er juist in de hoek van de kamer? Precies: de bank. Normaalgesproken merk je dus niet dat er iets aan de hand is met de vloer. De bouwkundige is hierop getraind. Een ander voorbeeld is: schimmel op de muren. Dat ontstaat vaak in de hoeken achter de gordijnen. Heb jij weleens een bezichtiging gedaan waarbij je achter alle gordijnen hebt gekeken? …  dat dacht ik al.

 

Zelfstandige, deskundige bouwkeurder

Een keurder heeft lef, hij komt in een huis om zijn vak uit te oefenen. Hij heeft geen belang bij de verkoop en geen interesse om het huis te kopen. Hij doet gewoon wat hij moet doen: zijn werk, de bouwkundige keuring uitvoeren en dat is het. Hij kijkt niet naar de sfeer of de grootte van het perceel of de locatie. Tenzij het van invloed kan zijn op zijn bevindingen natuurlijk. Bij een dijkwoning die tussen de landerijen ligt, kun je een andere bouwkundige situatie verwachten dan bij een woning in een inbreidingslocatie.

 

De redenen voor het aanvragen van een bouwkundige keuring

Nu heb ik al zoveel geschreven en nog geen 5 redenen opgenoemd, daar gaan we dan:

  1. Je weet wat je koopt en je kunt eventueel de conclusies uit het bouwrapport tijdens de onderhandelingen inzetten.
  2. Je weet wat je verkoopt en je kunt nog wat klusjes zelf oppakken als je wilt. Achteraf ontstaat er geen discussie over de staat van het huis, want het staat op papier.
  3. De kosten voor onderhoud op korte en (midden)lange termijn staan vermeld in het rapport.
  4. Je staat sterker als je een bouwkundige keuring hebt gedaan omdat je laat zien dat je geïnvesteerd hebt in deugdelijk onderzoek.
  5. De bouwkundige keurder ziet dingen waar jij zelf nooit aan gedacht zou hebben.

 

Volgende keer als je een huis gaat kopen (zeker dan), of als je een huis gaat verkopen (zeker bij oudere woningen): denk dan aan het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek. Dat gaat je sowieso helpen.

 

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067