Bureau waardering of hybride taxatie 

Hoe zit het nou precies met de hybride taxatie?

(Of de bureauwaardering zoals het ook genoemd wordt)

 

Heb jij er al van gehoord?

 

Er gebeurt veel op het gebied van het taxeren en waarderen van woningen. En dat is ook belangrijk, want de kwaliteit moet hoog in het vaandel staan. Ook Europees gezien vinden ze dat en daarom zijn de regels verscherpt.

 

Check, check, dubbel check 

Dat is dan ook de reden dat de modelmatige rapporten zonder controle door een expert niet meer worden toegestaan. Modelmatige rapporten kun je zien als een woningwaarde die is gebaseerd op informatie uit een database. Een computermodel eigenlijk. Wat de staat van de woning achter de voordeur is, wordt dus niet meegerekend. Het risico dat de woning afwijkt van het gemiddelde nemen de banken voor lief. Met de bureauwaardering, wordt er een extra controle uitgevoerd door een geregistreerd taxateur.  De waardebepaling is daarmee een stuk betrouwbaarder.

 

Hoe zit het met de ‘gewone’ taxatie 

De taxatie, het volledig uitgewerkte taxatierapport, blijft gewoon bestaan. Ook deze taxatie is vernieuwd en uitgebreid. Er is meer informatie opgenomen over de bouwkundige staat van de woning. Overigens betekent dit niet dat het gelijk staat aan een bouwkundige keuring. Dit is wel degelijk een uitgebreidere inspectie en moet je los blijven zien van de taxatie.

 

Nieuw en beter 

Al met al is er dus nogal wat gaande in de wereld van het vastgoed. De prijzen blijven maar stijgen, het Energielabel is veranderd en ingewikkelder en duurder geworden, het taxatierapport is aangepast en de bureauwaardering is erbij gekomen. Misschien niet makkelijker of goedkoper allemaal, maar wel beter! Meer waard voor je geld, zou je het kunnen noemen.

 

Wat is dan een waardebepaling? 

Tot slot dan nog even over een waardebepaling. Dit gaat om het bepalen van de mogelijke waarde bij verkoop van een woning. Een waardebepaling wordt niet uitgevoerd door een taxateur, maar door een makelaar. Hij gaat de woning in de verkoop zetten en bepaalt samen met de verkoper de verkoopstrategie. Een makelaar schat de verkoopprijs in en dat is dus de waardebepaling.

 

Waardebepaling versus taxatie 

Een taxateur wordt ingezet voor het bepalen van de reële marktwaarde zodat de geldverstrekker (de bank bijvoorbeeld) zeker weet dat de woning waar hij het geld voor uitleent, het bedrag ook waard is. Een taxateur staat dus in principe los van het verkooptraject, maar bepaalt de waarde bij het aangaan van een hypotheek of het oversluiten ervan in verband met een verlaging van de rente. Ook in geval van boedelscheiding (het uit elkaar gaan van de eigenaren) of een overlijden, kan een taxatie noodzakelijk zijn. De financieel adviseur weet precies in welke situaties een taxatie of bureauwaardering nodig is. Hij is dus, naast de taxateur, de aangewezen persoon om navraag bij te doen.

 

Tot slot 

Ik hoop dat je met de informatie uit dit artikel beter zicht hebt op wat een en ander inhoudt. En… je kunt het natuurlijk altijd aan me vragen door hier te klikken!

 

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067