Collegiale verkoop, een goed idee of niet?

Eens in de zoveel tijd wordt mij een vraag gesteld waar ik eigenlijk geen goed antwoord op heb. Die vraag luidt: ‘Wat vind jij van collegiale verkoop?’.

Het is een vraag waar ik niet met een uitgesproken ‘ja’, maar ook niet met een uitgesproken ‘nee’ op kan antwoorden. Waar ik dus eigenlijk niet echt een kant-en-klare mening over heb.

Het verhaal van Simone

Ik neem u mee in het verhaal van Simone. Ze woont in Nieuwegein en heeft haar huis al 8 maanden in de verkoop staan. Soms komt er iemand kijken, veel vaker blijft het hartstikke stil. Haar makelaar is voor haar gevoel best actief, belt in ieder geval 1 keer per maand om de status door te nemen en hoopt samen met Simone dat er binnenkort een koper komt. Maar die komt niet.

Een tweede makelaar kan altijd nog

Op een dag in september besluit Simone daarom om met haar makelaar te gaan praten. “Moet er niet een makelaar bij?”, vraagt ze. Haar makelaar is gematigd enthousiast. Hij heeft zelf ook wel door dat de verkoop niet loopt zoals ze verwacht hadden. Een beetje hulp is daarom misschien niet verkeerd. Maar ja, stel dat de andere makelaar het huis wel verkocht krijgt, wat zullen de mensen dan wel niet van hem denken. En bovendien moet dan de courtage verdeeld worden, dat ziet hij ook al niet zo zitten. Voorlopig heeft hij Simone gerustgesteld. Ze hebben een paar nieuwe acties bedacht, ook al verwachten ze daar geen wonderen van. Ze besluiten om samen door te gaan met de verkoop. Een tweede makelaar kan altijd nog.

Collegiale verkoop onder de loep

Een maand later komt Simone bij mij. En dan komt die bewuste vraag: “Wat vind jij daar nou eigenlijk van, Diane, van collegiale verkoop?” Ik zeg: “Een tweede makelaar erbij heeft naar mijn idee alleen zin als hij andere dingen doet”. Simone knikt dat ze het ermee eens is en vraagt door over wat ik er precies mee bedoel. “Je huis twee keer onder elkaar op funda, met precies dezelfde foto’s en precies dezelfde tekst en precies dezelfde presentatie, gaat het verschil niet maken”, antwoord ik. “Natuurlijk heeft elke makelaar zijn eigen netwerk, maar die kun je ook aanboren zonder een collegiale verkoop”, vertel ik verder. We praten een uur uitgebreid over de voor-en nadelen van een collegiale verkoop en Simone gaat naar huis met een actieplan.

Alles geprobeerd?

Mijn vraag aan woningmakelaars is: waarom is een collegiale verkoop nodig? Mijn motto is: als een woning nog niet verkocht is, is nog niet alles geprobeerd. Ga voor uzelf dus eens na: is alles uit de kast getrokken, zijn alle opties bekeken en alle strategieën al geprobeerd? Meestal is het antwoord ‘nee’. Dan is de conclusie: een tweede makelaar erbij heeft alleen zin als hij de zaken totaal anders aanpakt.

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067