Een blog over het verkoopklaar maken van je huis.

Een van mijn klanten vroeg zich af hoe zij haar woning het best kon inrichten en indelen zodat het huis snel verkocht zou worden. Ik wil het graag met jullie delen. Haar letterlijke vragen zijn dikgedrukt, de antwoorden volgen eronder.

 

Waar letten kijkers op?

Als je je huis gaat verkopen, is het belangrijk dat er een goede zichtlijn in het huis is. Dus zo min mogelijk obstakel die een vrije kijk en een vrije loop kunnen belemmeren. De beste concrete voorbeelden zijn:

  • Geen rugleuningen waar je tegenaan kijkt.
  • Geen kleed waar je overeen moet lopen om bijvoorbeeld naar de tuin te lopen.
  • Gordijnen in elk geval halfopen zodat er ruimte en licht ontstaat.

 

Wat is belangrijk, wat minder belangrijk?

Heel veel dingen zijn belangrijk, ik kan eigenlijk niets benoemen wat minder belangrijk is. Het gaat om het geheel, om de samenhang.

 

Rust en licht zijn de belangrijkste elementen.

Rust ontstaat doordat je huis is opgeruimd, doordat er één kleurenpalet gebruikt wordt (neutraal alsjeblieft), doordat alle frummels / beeldjes / prullaria zo veel mogelijk zijn opgeborgen.

Het hoeft geen kaal modelhuis te zijn, liever niet zelfs. Zo’n huis heeft geen sfeer meer. Een woning met een neutrale, opgeruimde uitstraling doet het goed.

 

Welke kleuren zijn goed?

Zachte tinten zijn prima; beige, ecru, zandkleur gebroken wit. Dat soort aardetinten. Zachte stoffen zoals schapenkleedjes dragen daaraan bij.

In sanitaire ruimtes werkt de kleur antraciet als vloertegel nog steeds goed.

Een hardrode of blauwe keuken schrikt over het algemeen wat af, toch kom ik ze nogal eens tegen. Het kan echt zinvol zijn om deze over te laten spuiten voordat je de woning in de verkoop zet.

 

Welke meubels zijn goed?

De tijd van grote, zware meubels in zwart leer, ligt achter ons. Het vult de ruimte te veel.

Je ziet veel hoekbanken in antraciet, die passen eigenlijk overal.

Voor de indeling van de begane grond geldt: zorg voor niet te veel spullen. Een goede bank met een onopvallende salontafel en een eettafel met slanke stoelen (als er 6 goed passen, doe dat dan zeker) en je hebt in principe voldoende. Als je ruimte over hebt, kun je er natuurlijk een fauteuil bij zetten of een kast. Het credo is: liever te weinig dan te veel.

In de kamers op de verdieping is het nuttig om aan elke ruimte een functie toe te kennen. Het is dan meteen zichtbaar wat er mogelijk is in de ruimte en mensen hoeven niet na te denken of er een bureau of bed past, want dat zien ze meteen.

 

Opruimen of niet te veel

Je kunt bijna niet te veel opruimen. Persoonlijke spullen zoals foto’s kun je beter even terzijde leggen. Nieuwe bewoners willen zichzelf graag in het nieuwe huis zien wonen. Dat wordt moeilijker als er foto’s van anderen hangen.

 

Heb jij ook een vraag over hoe je je huis het best kunt verkopen? Laat het me weten, ik maak er een mooi blog van. Tot snel!

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067