Een huis verbouwen of een huis verkopen

Materialen zijn duurder geworden, levertijden langer. Een huis verbouwen is niet meer zo vanzelfsprekend zoals het lange tijd geweest is. Soms is een huis verkopen een betere optie. We wegen in dit artikel beide mogelijkheden tegen elkaar af.

 

De voordelen van een huis verbouwen

Een huis verbouwen is vooral een goede keuze als je er heerlijk woont. De buren zijn fijn, de buurt is prettig, de voorzieningen voor eventuele kinderen zijn binnen handbereik. Kortom, je hebt niet zo veel te klagen over de locatie. Het huis bevalt je op zich ook erg goed, maar je zou wel een kamer extra willen, een praktische bijkeuken willen realiseren of een nieuwe trap laten plaatsen door Stairfactory.nl. Dat soort wensen zijn het waard om een verbouwing te overwegen. Belangrijk is dus dat je huis op de juiste plek staat en het in de basis past als een jas.

 

Bij een verbouwing behoudt je de voordelen en voeg je extra voordelen toe. Een win win situatie dus

 

De nadelen van een huis verbouwen

Afhankelijk van de grootte van je plannen, zit je een periode in de rommel. Je huis staat op zijn kop en er lopen werklui in en uit je huis. Je moet dus daar dus wel tegen kunnen. En zelfs de kleinste klus vraagt meestal meer tijd dan je van tevoren had ingeschat. Bij een grotere verbouwing kun je wel een aantal weken in een puinhoop wonen. Een ander nadeel van een huis verbouwen zijn natuurlijk de kosten ervan. Die kunnen behoorlijk oplopen.

Ā 

Vraag een financieel adviseur om advies als een huis verbouwen hoog op je wensenlijstje staat.

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen, is: Weegt de investering op tegen de waarde die je huis uiteindelijk heeft? Het is zinvol om dat op een rijtje te zetten. Uiteraard is dit mede afhankelijk van de rentestand. Zeker als je een extra hypotheek moet afsluiten om de verbouwing te kunnen financieren. Als je een potje met spaargeld hebt, is de rentestand niet van belang.

 

De voordelen van een huis verkopen

Als je huidige huis niet helemaal aan je wensen voldoet, bijvoorbeeld omdat je de plek al met al niet zo fantastisch vindt, dan is verhuizen wellicht een beter idee. Soms kun je bij je huidige huis de wensen niet realiseren of is een verbouwing te omslachtig. In dat geval is het verstandiger om een nieuw huis te kopen die beter aansluit bij je verwachtingen. Een belangrijke noot daarbij vind ik persoonlijk dat levensomstandigheden wijzigen. Staar je niet blind op een groter huis zodat elk kind een eigen badkamer heeft als het toch over 2 jaar op kamers dreigt te gaan šŸ˜‰

 

De nadelen van een huis verkopen

Het vinden van de perfecte nieuwe droomwoning is een uitdaging. Aan elk huis mankeert wel iets en een huis vinden dat precies is wat je zoekt, komt niet zo heel vaak voor. Meestal moet er nog wel iets aan gebeuren, zoals het schilderen van de muren of het plaatsen van een nieuwe keuken. In dat geval sta je dus toch weer voor extra kosten.

 

De invloed van de marktwerking op de woningmarkt.

De huizenprijzen zijn inmiddels aan het dalen, maar de rente stijgt juist weer. Zo blijft de balans dus in evenwicht. Voor je portemonnee maakt het dan eigenlijk ook niet zo veel uit. De verbouwingskosten daarentegen stijgen en fluctueren erger dan de prijzen van woningen en de rentes, die zijn stabieler. Al met al is het waarschijnlijk vooral een gevoel. Soms ben je namelijk gewoon ergens op uitgekeken en als het deze keer toevallig je huis is, dan stoppen die kriebels waarschijnlijk niet meer en is het beter/leuker om te verhuizen. Lees in dat geval zeker ook de andere blogs, die vind je hier.

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067