Een taxateur kiezen in het oerwoud van internet

Welke taxateur moet ik kiezen?             

In de wereld van de digitale mogelijkheden ligt het voor de hand om eerst te googelen voordat je een beslissing neemt. Of het nu gaat om het kopen van een televisie, het zoeken naar een huis of het inschakelen van een deskundige; alles gebeurt op internet. Dingen waar we vroeger niets van af wisten, zijn nu voor iedereen toegankelijk. En dat is een goede zaak. Een nadeel daarvan is echter dat we soms te kort door de bocht een keuze maken. En juist daarover wil ik het graag met je hebben in dit blog. Lees vooral door tot de laatste alinea, ik begin met overwegingen en eindig met tips ?

 

Blogs schrijven

We denken het allemaal zelf wel te weten.  Wat op internet staat, nemen we voor waar aan.  Maar letten we daarbij wel genoeg op wie het artikel of het blog geschreven heeft? Heeft diegene wel enige verwantschap met het onderwerp waar we naar zoeken? Of is het een influencer of blogschrijver die zijn zegje over het onderwerp doet? Heeft diegene wel de papieren en diploma’s om echt te weten waar het over gaat? Ik merk dat het vaak, tegen de verwachting in, geen professionals zijn. Zelf word ik ook regelmatig gevraagd om blogs te schrijven over dingen waar ik eigenlijk niet veel van weet: het inrichten van een toilet of de keuze van een open haard om maar wat te noemen. Ik hou van schrijven en ik geef in de artikelen met heel veel plezier mijn visie, maar ik kan niet zeggen dat ik ècht verstand heb van de inrichting van een toilet of open haard.

 

Hoe zit dat bij de hypotheekadviseur

Als hypotheekadviseur ben je gebonden aan een enorme wet- en regelgeving. Om iemand compleet te kunnen informeren moet je daar als financieel adviseur volledig van op de hoogte zijn. Kleine lettertjes in hypotheekvoorschriften over boetes bij (vroegtijdig) aflossen of renteveranderingen, zijn aan de orde van de dag. In mijn vakgebied, de vastgoedbranche, is er ook de nodige wet- en regelgeving. Als taxateur heb ik te voldoen aan strenge eisen en moet ik mijn kennis op peil houden. Heb je een taxatie nodig, dan is het dus ook goed om te controleren of een taxatie voldoet aan de eisen van het NWWI, het Nederlands Woning Waarde Instituut.

 

Een goede taxateur doet meer

Daarnaast gelden ongeschreven regels en die zijn voor de klant, voor jou dus, misschien nog wel meer van belang. Check dus niet alleen de kosten, maar stel jezelf ook de volgende vragend:

  • Op welke termijn gaat de taxateur naar het huis voor de opname.
  • Binnen welke tijd werkt hij het rapport uit en wanneer denkt hij het rapport af te hebben.
  • Gebruik hij recente referentie objecten of huizen die langer gelden verkocht zijn en die niet de huidige markt weerspiegelen.
  • Koppelt hij de geconstateerde waarde terug aan de financieel adviseur zodat je niet voor verrassingen komt te staan met betrekking tot je hypotheek?

 

Let op

Dit soort ongeschreven aspecten vind je niet op een website. Kijk dus altijd verder dan je neus lang is en hou je koppie erbij!

Is getekend, Diane van Beek (link: Van te koop naar verkocht en link: DianeVastgoed)

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067