Goedkope taxatie. Duurkoop?

Laten we eerlijk zijn. De meeste mensen hebben geen zin om voor een taxatie te betalen. Het is zo’n formaliteit die ‘ook nog moet gebeuren’.  Meestal als laatste in de rij van zaken die al veel geld gekost hebben. Besparen op de taxatiekosten klinkt dan als muziek in de oren. Maar is dat wel zo verstandig?

 

Taxatie nodig, maar waarvoor eigenlijk?

Simpel gezegd komt het erop neer dat de geldverstrekker, de bank dus, bewijs wil hebben dat het huis waar je een financiering voor aanvraagt, zijn geld oplevert. Dat het onderpand, het huis, het ook daadwerkelijk waard is. Dat is de reden dat een onafhankelijke taxateur wordt ingeschakeld om dit bewijs aan te leveren. Al met al gaat het om een momentopname. Wat het huis op dit exacte moment waard kan zijn, hoeft het over een half jaar niet meer te zijn. De marktwerking is wat dat betreft soms grillig.

 

Wanneer heb je een taxatie nodig?

Een taxatie heb je dus nodig als je geld van een bank wilt krijgen. Een hypotheek of een lening waarbij het huis als onderpand wordt gebruikt. Als je zelf genoeg eigen geld hebt en je het huis volledig kunt betalen, is er geen taxatie nodig. In sommige gevallen kun je ook toekomen met een kort rapport, de zogenaamde desktoptaxatie of bureauwaardering. Dat hangt echter af van de voorschriften van de bank. Vraag hier dus naar bij de financieel adviseur.

 

Een taxatie kun je nodig hebben in de volgende situaties:

  1. Als je een nieuwe woning of appartement gaat kopen.
  2. Bij het aanpassen van de huidige hypotheek in verband met bijvoorbeeld een lagere rente.
  3. Het verhogen van de hypotheek in verband met een geplande verbouwing waar je een verbouwingsdepot voor wilt hebben.
  4. In het geval van verdeling van de waarde van het huis door bijvoorbeeld een scheiding of erfenis.

 

 

Is een goedkope taxatie voldoende?

Het antwoord op deze vraag is: pas achteraf kun je dat beoordelen en dan ben je al te laat.

Je hebt geprobeerd om alles in goede banen te leiden en je hebt alle documenten aangeleverd, alle stukken opgezocht en bent afspraak na afspraak met de financieel adviseur in gesprek geweest. Het zou ontzettend zonde zijn als de taxatie alles wat je hebt besproken en bedacht, verpest. En dat kan als je een taxateur niet zorgvuldig uitkiest. De financieel adviseur heeft goede connecties met betrouwbare taxateurs. Het zou kunnen dat deze iets duurder zijn dan de goedkoopste die je op internet hebt gegoogeld. Maar je weet in elk geval zeker dat je goed zit en niet voor verrassingen komt te staan. Het spreekt voor zich dat de taxateur onafhankelijk te werk gaat en geen waarde zal schrijven waar hij of zij niet achter kan staan. Een goede taxateur echter, kijkt altijd naar mogelijke oplossingen en zal op tijd zijn bevindingen signaleren en terugkoppelen aan de financieel adviseur. Ter voorkoming van belangenverstrengeling is het voor de taxateur zinvol om alle communicatie vast te leggen. Nogmaals, deskundigheid en onafhankelijkheid staan voorop.

 

Door de korte lijntjes met de financieel adviseur, is er makkelijk te schakelen en dat kan jou uiteindelijk een boel gedoe besparen. De titel ‘goedkope taxatie, duurkoop’ hoeft dus niet altijd op te gaan, maar mijn advies is: ga voor zekerheid en ga in zee met een betrouwbare taxateur. Ook als die iets duurder is.

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067