Hoe bepaal je een vraagprijs?

In dit blog geef ik je, lekker overzichtelijk, een lijstje met vragen en antwoorden over het wel en wee van de vraagprijs. Ik vind het leuk als je me een berichtje stuurt als je een vraag niet in het rijtje ziet staan die je wel graag beantwoord ziet. Mail me dan gewoon.

  • Het bereik wordt toch groter met een lagere prijs?

Ja, dat klopt. Je exclusiviteit wordt echter kleiner. We willen allemaal graag kopen, wat NIET iedereen kan betalen. Schaarste is een belangrijk koopmotief.

  • Hoe zit dat met de zoekcategorieën?

Op Funda worden de vraagprijzen verdeeld in categorieën. In de lagere prijsklassen wordt er met stappen van €25.000,- gewerkt. In de hogere prijsklassen met stappen van €50.000,-. Nog hoger zelfs met €100.000,-

  • Een ronde vraagprijs werkt dus beter?

Dat zou je zou kunnen zeggen. Je bereikt meer mensen als je de prijs aanhoudt van een zoekcategorie. Echter, daarmee mis je de psychologische kant van bedragen zoals €395.000,-. Dat vinden mensen minder duur klinken dan €400.000,-. Het scheelt natuurlijk maar €5.000,-. Je moet voor jezelf beslissen welke strategie je kiest.

  • Is een vanaf prijs een goed idee?

Een vanaf prijs is een goed idee als je verwacht dat er veel kandidaten zullen zijn die interesse hebben in het huis. Alles valt of staat met het aantal gegadigden. Als je maar weinig kijkers hebt, heb je weinig bewegingsruimte in de prijs. Mensen houden van onderhandelen als het huizen betreft.

  • Aansturen op overbieden

Juist met een ‘gewone’ vraagprijs kun je te maken krijgen met overbieden. Het grote voordeel is dat je het huis tegen een reële waarde in de markt zet. Mocht je huis dus niet meteen verkocht of overboden worden, dan is de vraagprijs gewoon netjes en hoef je je geen zorgen te maken over prijsveranderingen die op Funda zichtbaar zijn.

  • Vraagprijs verlagen

Amai, liever niet. Met een vraagprijsverlaging geef je een negatief signaal af. Je geeft ruimte tot onderhandelen, bovenop de ‘korting’ die je toch al hebt gegeven vanwege het verlagen van de prijs. Natuurlijk, als je al het andere al geprobeerd hebt (lees de presentatie echt 100% in orde is), dan kun je soms niet anders.

Tot slot tip:

Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen, is het echt belangrijk om vooraf goed na te denken over tegen welke prijs je de woning in de markt zet.

Lees ook zeker de andere blogs zoals: is-een-taxatie-en-waardebepaling-hetzelfde

 

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067