Hoe kies je een makelaar?

Een grotere tuin, een garage, een rustige woonwijk of gewoon meer plek in huis. Er zijn verschillende redenen om te verhuizen. En bovendien: wat is er leuker dan lekker wegdromen over een nieuw droomhuis. Zie je jouw nieuwe stek al voor je? Blijft het bij dromen of ga je ervoor?

Eerst kopen of eerst verkopen?

Laten we ervan uitgaan dat je de sprong waagt. Met de crisis nog vers in het geheugen, kiezen veel mensen ervoor om eerst hun eigen huis te gaan verkopen en dan pas iets nieuws te kopen. Slimme keuze, als je het mij vraagt.

De eerste stap is dan om op zoek te gaan naar een makelaar. Maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan, een makelaar kiezen? Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten.

Herken je de type makelaars?

  • Type 1: Dit is het type makelaar dat overloopt van enthousiasme. Jouw huis is geweldig! Hij heeft al mensen in gedachten die zeker jouw koper kunnen zijn. Bovendien noemt hij een vraagprijs die hoger is dan wat je zelf in gedachten had. Klinkt fantastisch, nietwaar? Zijn enthousiasme is aanstekelijk, dus als hij dit aan een koper kan overbrengen, zit je wel goed.

Of valt het in de praktijk tegen en heeft hij helemaal geen lijst van kijkers. En is de vraagprijs die hij noemt, in werkelijkheid veel te hoog. Je zit er ook niet op te wachten om na een maand al te zakken met € 10.000,-

Hmmmm… Toch maar even door naar type 2.

  • Type 2: Deze makelaar denkt met je mee en is behoorlijk kritisch. Hij geeft tips over hoe je het huis nog beter verkoopklaar kunt maken. De vraagprijs is wat lager dan je dacht, zeker na wat de andere makelaar had genoemd.

Je had juist alles al geschilderd en nu moet er nog meer gedaan worden voordat je huis in de verkoop kan. Eigenlijk heb je daar niet zo’n zin in. De markt is toch goed? Het moet zo maar goed zijn. En die vraagprijs, moet je niet wat hoger gaan zitten in deze markt? Je wilt niet dat je huis snel verkocht wordt en je dan het gevoel hebt dat je er meer uit had kunnen halen.

…makelaar type 3 maar eens bekijken.

  • Type 3: Dit is het snelle type, hij komt net iets te laat en heeft ook eigenlijk niet zo veel tijd, want de agenda staat erg vol. Hij weet dan ook zeker dat hij jouw huis snel zal verkopen, want business is booming. Zijn dure auto heeft hij op jouw oprit geparkeerd. Je vindt het wat overdreven allemaal, maar het betekent ook dat de zaken goed gaan. De vraagprijs die hij noemt, is gemiddeld: niet te hoog en niet te laag. Een reële vraagprijs, daar kun je wel wat mee. Bovendien hou je wel van doorpakken. Niet lullen, maar poetsen.

Maar wat als blijkt dat hij bij je kijkers ook te laat komt. En hij door tijdgebrek slordig is en afspraken vergeet. Of de kantjes ervan afloopt omdat de zaken sowieso wel goed gaan? Pfff… Een makelaar kiezen is toch nog niet zo makkelijk.

Natuurlijk schets ik nu het beeld van de uitersten. Maar ik weet zeker dat je de types herkent. Makelaars hebben toch een beetje een naam gekregen, nietwaar?

Is een klik € 10.000 waard?

Waarschijnlijk kies je voor de makelaar met wie je de grootste klik had.

Maar mag ik je dan even wakker schudden?! Je bent van plan om een paar duizend euro uit te geven aan deze persoon. Een klik alleen is niet voldoende. Nou nou, Diane, zal je me misschien zeggen. Waar moet ik volgens jou dan nog meer op letten?

Let op met deze tips bij het kiezen van een makelaar:

Voordat je een makelaar kiest, raad ik je aan om te kijken naar een van zijn te koop staande huizen. Let dan eens op:

1) De presentatie. Is die compleet met tabbladen voor plattegronden, video en 360 graden?
> Dat is van belang voor hoe hoog jouw huis in de zoeklijst is te vinden.

2) Is de brochure te downloaden?
> Dat is van belang om contactmomenten met potentiële kopers te creëren.

3) Wat vind je van de verkooptekst?
> De tekst moet pakkend zijn en goed zijn opgebouwd. Het moet je lezers trekken.

4) Stel online een vraag. Hoelang duurt het voor je een antwoord krijgt?
> Een vlotte reactie is altijd fijn. We houden niet van wachten.

5) Vraag een bezichtiging aan. Hoe snel kun je terecht?
> Het ijzer moet gesmeed worden als het heet is: een kijker wil geen week wachten.

6) Doe ook eens een bezichtiging met de makelaar van je keuze: hoe is zijn begeleiding?
> Zoals jij begeleid wordt, wordt ook jouw kijker rondgeleid. Bevalt het je?

7) Heeft de makelaar meer huizen in de buurt te koop staan?
> Het is belangrijk om ook de buurt te kennen. Bovendien zijn er misschien kijkers van andere huizen die naar jouw woning kunnen komen.

Tot slot

Daarnaast is die klik natuurlijk van belang. Je moet vertrouwen hebben in degene die jou gaat begeleiden. Vraag ook eens aan anderen hoe hun ervaring is. Ik ben ervan overtuigd dat je met deze tips weloverwogen een keuze kunt maken. Ik wens je dan ook veel succes met de verkoop je huis.

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067