Even een desillusie erin gooien: als je je koper gevonden hebt, ben je er nog niet.
Het positieve is dat je er wel bijna bent 😉
Laten we het eens hebben over de periode tussen het overeenkomen van een prijs en de volgende stappen. Misschien een beetje een saai blog, maar wel interessant om de volgorde op een rijtje te hebben.
Dus… daar gaan we…
1. De mondelinge overeenkomst.
Na heen en weer gebel en divers overleg, ben je eruit. Je hebt met een geïnteresseerde afspraken gemaakt over de koopsom, de opleverdatum, welke spullen achterblijven en misschien nog over andere zaken. Misschien denk je nu: “Mooi, we hebben een koper, ons huis is verkocht”. En alhoewel dat wel zo voelt, is dat eigenlijk nog niet zo. Een mondelinge overeenkomst is niets meer waard. Vroeger wel, maar in de huidige tijden werkt het anders. Dus op naar stap 2.
2. De concept koopovereenkomst.
Nu begint het erop te lijken. Alle afspraken staan op papier. Zowel jij als verkoper, als de koper, controleren of alle gegevens goed zijn opgenomen. Het is zaak om zo snel mogelijk de akte te laten tekenen, dan zijn we weer een stap verder.
3. Het tekenen van de koopakte.
Waar je dit doet, maakt niet veel uit. Als je de inhoud van de akte snapt, kun je het bij wijze van spreken ook thuis ondertekenen. Ik adviseer echter om het op kantoor bij de verkopend makelaar te doen, zodat er eventueel nog een aanpassing doorgevoerd kan worden als het nodig is. Ook kan de makelaar de akte doorspreken zodat er geen misverstanden zijn over de diverse artikelen die erin staan. Je kunt tegelijk met de kopers tekenen; meestal is het wel leuk om te zien wie dat zijn. Het hoeft echter niet.
4. De 3 dagen bedenktijd.
Als verkoper heb je geen bedenktijd. Totdat je je handtekening zet, kun je van de verkoop afzien. Maar op het moment dat je getekend hebt, zit jij eraan vast. De koper heeft vanaf dag moment nog 3 dagen bedenktijd. Zie ook dit blog voor meer informatie.
5. Het voorbehoud van financiering
Jippie, bedenktijd voorbij… is het dan nu definitief?
Helaas nog steeds niet. Meestal wordt er een voorbehoud van financiering opgenomen in het rapport. Er is nog een mogelijkheid dat de koop door de kopers wordt ontbonden omdat de financiering niet geregeld kan worden. Een schrale troost is dan dat er een boetebedrag betaald moet worden door de koper. Je moet echter wel weer op zoek naar een nieuwe koper. Maar… 9 van de 10 keer gaat het gewoon goed.
6. Naar de notaris.
Is het dan nu definitief? Nee, nog steeds niet. Er zijn verhalen bekend dat een koper gewoon niet op kwam dagen tijdens het notarieel transport. Dat levert natuurlijk heel veel gedoe op en het zijn absoluut uitzonderingen, maar het gebeurt wel eens een enkele keer.
Pas als de verkoper en de koper beiden hun handtekening hebben gezet bij de notaris onder de notariële akte en de akte is ingeschreven, pas dan is het echt helemaal definitief. Gefeliciteerd, je hebt je huis verkocht.
Betekent dit dan dat je in de tussentijd zenuwachtig moet blijven? Nee, zeker niet. Het is goed om de stappen in het verkoopproces te kennen, maar zenuwachtig zijn kun je bewaren voor iets wat ècht spannend is. Veel succes en laat me weten als ik iets voor je kan doen.