Huis verkopen aan een opkoper, het verhaal van mevrouw Van Geel

Tegenover me zit mevrouw Van Geel. Misschien gaat ze het huis verkopen aan een opkoper. Want ze klaagt. Het is zo koud in huis, zegt ze. Ik ril veel en ga daarom al vroeg in de middag naar bed. Haar kinderen maken zich zichtbaar zorgen om haar. Hun moeder is met de jaren steeds eigenwijzer geworden en wil de dingen graag op haar eigen manier blijven doen. De kinderen zien echter dat het beter is als hun moeder naar een verzorgingshuis gaan. Maar eerst moet het huis nog verkocht worden.

 

Waarom huis verkopen aan een opkoper

Wat je hier leest, is een mogelijke reden om een woning te verkopen aan een opkoper.  Mevrouw Van Geel is op leeftijd en is beter af in een huis waar ze omringd wordt door gezelligheid, waar er verpleging in de buurt is om een oogje in het zeil te houden en waar de verwarming standaard lekker aan staat. Er is zelfs al een plaatsje voor haar vrij en de verhuizing staat binnenkort gepland. Mevrouw is ervan op de hoogte, maar wil het liefst blijven wonen in het huis waar ze al haar hele leven lang woont. “Dit is mijn thuis”,  legt ze me uit. En ze kijkt me verdrietig aan.

 

Afspraken maken met een opkoper

Met 7 kinderen zijn ze, de kinderen van mevrouw Van Geel. Een van de dochters geeft toe dat het weleens moeilijk is om alles onderling goed af te stemmen. “Iedereen heeft zo zijn eigen mening en gedachten over bepaalde zaken, maar we proberen er altijd samen uit te komen”. Ik begrijp dat er een aanspreekpunt is benoemd die de meeste zorgtaken op zich heeft genomen. Zij heeft in dit gesprek het hoogste woord. Ik snap wel waarom ze als aanspreekpunt is aangesteld, denk ik bij mezelf. Deze slimme dame heeft haar woordje klaar. Het gesprek start met praten over koetjes en kalfjes, over het huis waar alle kinderen zijn opgegroeid. Langzaamaan verandert het gesprek in een overleg over de mogelijkheden. Over hoe we mevrouw Van Geel zo goed mogelijk afscheid kunnen laten nemen van het huis. Hoe alles zo rustig mogelijk kan verlopen.

 

Verkopen aan een opkoper – de mogelijkheden

Als opkoper is het van belang om afspraken te maken die voor iedereen prettig zijn. Er is dan ook veel bespreekbaar. Het huis mag vol blijven staan met alle meubilair, zodat de opkoper alles op zal ruimen. Ook is het mogelijk dat de eigenaar nog enkele weken in het huis blijft wonen, nadat de woning is overgedragen. Verkopen aan een opkoper is niet, zoals veel mensen denken, verkopen aan hebberige sjacheraars. Het is mensenwerk en een vanzelfsprekendheid om samen met de eigenaar te overleggen over wat de wensen zijn.

 

Wel of niet verkopen aan een opkoper

Soms betekent het dat er geen overeenkomst wordt gesloten. Een verkoper heeft namelijk  vaak niet door dat de waarde van een huis soms best een stuk lager kan zijn dan bij een normale verkoop. Dat heeft vooral te maken met de belasting die een opkoper moet betalen. Het is een zakelijke transactie en dus is de overdrachtsbelasting fors hoger. Daarnaast loopt de opkoper het risico dat de woning niet doorverkocht kan worden en lang te koop blijft staan. Ook moet er een marge voor de winst zijn. Al met al is het dan ook financieel gezien gunstiger om je huis te verkopen op de reguliere markt.

 

De voordelen van verkopen aan een opkoper

Soms echter, is geld van ondergeschikt belang. De situatie met mevrouw Van Geel is zo’n voorbeeld. Het extra geld dat een normale verkoop op zou leveren, moet gedeeld worden door 7 kinderen. Maar het extra werk dat een normale verkoop met zich meebrengt, weegt daar niet tegenop. Het maken van de foto’s, het huis op orde houden, de terugkoppelingen van de bezichtigingen, gedoe met onderhandelen. Snel zekerheid is voor deze kinderen meer waard. Ook komt het regelmatig voor dat mensen gaan emigreren en snel naar hun nieuwe land willen verhuizen. Of er vlot geld nodig is om een schuld af te lossen. Er zijn legio scenario’s denkbaar waarin het verkopen aan een opkoper een mooie oplossing biedt.

 

Contact met een opkoper

Stel dat voor jou ook interessant is om je huis aan een opkoper te verkopen, laat het me dan weten. Dan koppel ik je aan een betrouwbare partij. Gebruik de button hieronder. Rust, en daarmee gezondheid,  is meer waard dan welke hoeveelheid geld ook kan opleveren.

 

Hier klikken als je graag wilt weten wat een opkoper voor je kan betekenen. Niet twijfelen, het is gratis!

 

Zie ook deze website: dianevastgoed.nl

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067