Hypotheek oversluiten is geld sparen

Het was een koude dag in December. Mijn adem maakte wolkjes in de lucht. Ik voelde de kou op mijn huid en sloeg de sjaal nog eens extra om me heen.

 

Nee, dit wordt geen romantisch verhaal of een rom com story. Het gaat over een hypotheek oversluiten. Want wat een gedoe zeg met die energierekening! De verwarming staat al veel lager dan normaal, er zijn extra dekentjes gekocht en een dik paar sokken liggen standaard voor me klaar. Het mag gezegd: je went er wel een beetje aan en ergens is het ook wel knus om zo met elkaar onder een dekentje te kruipen. Maar het is pas begin december en de echte kou moet nog komen. Daarom een advies om nog wat extra geld te besparen: Sluit de hypotheek over! Hoe dat mogelijk is, lees je hieronder.

 

Hypotheek oversluiten door een andere risicoklasse

Het leven is niet zonder gevaren en daar houdt de bank ook rekening mee. Zij delen je in in een risicoklasse op basis van de waarde van het huis en de hoogte van de hypotheek. Als je huis gedwongen verkocht moet worden, levert het een bepaald bedrag op. Meestal is dit minder dan de marktwaarde bij een reguliere verkoop. Voor de bank is er dus een risico dat zij minder ontvangen dan waarvoor ze de hypotheek hebben verstrekt. De schuld (de hypotheek) kan dan niet volledig worden terug betaald. Hoe hoger deze kans, hoe hoger de risicoklasse waarin je valt.

 

Er zijn 2 manieren om de risicoklasse te verlagen:

  1. Aflossen op de hypotheek.
  2. Aantonen dat je huis meer waard is geworden.

 

Aflossen op de hypotheek

Doordat je aflost, wordt de hypotheek lager. Het verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis, wordt dan dus groter. Snap je het nog?

Voorbeeld 1: Je huis heb je gekocht voor 600.000 euro. De hypotheek was ditzelfde bedrag.

Bij een gedwongen verkoop moet het huis dus 6 ton opleveren om uit de schuld te komen.

Stel dat je hebt afgelost op de hypotheek en die nu €500.000 is. Dan is de kans dus groter dat je huis bij gedwongen verkoop meer dan die 5 ton waard is. De waarde toen je het kocht was immers hoger.

Het risico voor de bank wordt daarmee kleiner. En daar kun jij van profiteren. Je valt in een lagere risicoklasse en de rente wordt lager. Jippie!

 

Aantonen dat je huis meer waard is geworden door een taxatie

Door de goede woningmarkt van de afgelopen tijd, is de waarde van je huis waarschijnlijk gestegen. Zoals in voorbeeld 1 blijkt, is het gunstig als de ruimte tussen de hypotheek en de waarde groter is. Dat wil zeggen als je huis meer waard is dan de hypotheek die je erop hebt.

Voorbeeld 2: de woning van je dromen kost 600.000 euro en dat heb je er ook voor betaald. De hypotheek die je hebt afgesloten, was ook 6 ton. Inmiddels woon je er 5 jaar met veel plezier. De waarde van de woning is gestegen naar 7 ton. Het gat tussen je hypotheek en de waarde van het huis is dus op een positieve manier groter geworden. Jippie! Ook een reden om in een lagere risicoklasse te vallen en dus minder rente te gaan betalen.

 

Met het geld dat je over hebt, kun je een extra kleedje kopen. Of warme sokken 😉

Oh ja, wel BELANGRIJK: de waarde van de woning moet wel worden bewezen. Dat kun je doen door een NWWI gevalideerde taxatie aan te vragen. Zie de knop hieronder voor een goede taxateur!

 

Hier vind je een goede taxateur 🙂

 

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067