Is een taxatie en waardebepaling hetzelfde?

Zomaar een random telefoongesprek:

De ander:           “Hallo, ik bel voor een taxatie van mijn huis”.

Ik:                         “Fijn dat u belt. Is het voor een oversluiting van uw hypotheek of overbrugging in verband met verhuizing?”

De ander:           “Ik wil misschien mijn huis gaan verkopen, maar ik weet niet zo goed hoeveel het waard is.

 

Ongeveer een keer per week krijg ik iemand aan de telefoon die ik een paar honderd euro kan besparen. Een taxatie kost namelijk geld en een vrijblijvende waardebepaling is gratis. Het antwoord op de titel van dit blog, is dan ook: Nee, een taxatie en waardebepaling zijn niet hetzelfde. Maar waar zit dat verschil dan in?

 

Wat is het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling.

Zoals ook op de website www.dianevastgoed.nl te lezen is, geldt over het algemeen dat er een taxatie nodig is in de volgende situaties:

  • Voor een hypotheek bij de aankoop van een woning of appartement.
  • Bij het aanpassen van een huidige hypotheek in verband met bijvoorbeeld een verbouwing of een lagere rentestand.
  • Bij een (boedel)scheiding of erfenis.

 

De insteek van een vrijblijvende waardebepaling is om de vraagprijs te bepalen. Dat doe je samen met een makelaar die je huis eventueel ook in de verkoop kan zetten. Voor verkoop van het huis betaal je hem courtage. Dat is zijn verdienmodel. De waardebepaling doet hij daarom gratis, in de hoop dat hij het huis mag gaan verkopen.

 

Makelaar kiezen

Mijn advies is om meerdere makelaars te laten komen. Allereerst is het belangrijk om een klik te hebben met èn vertrouwen te hebben in de makelaar. Daarnaast wil je weten wat hij doet voor zijn geld. Wat zit er allemaal in de courtage, hoe presenteert hij de woningen op internet, wat doet hij daarnaast voor promotie om de woning onder de aandacht te brengen. Tijdens een kennismakingsgesprek, of vrijblijvende waardebepaling dus, zal dit allemaal aan bod komen.

 

Taak van de taxateur

De taak van de taxateur is alleen gericht op de beoordeling van de woning om zodoende een reële marktwaarde te bepalen. De geldverstrekker wil namelijk weten of het onderpand, het huis, de juiste hypothecaire waarde heeft. De taxateur zal nooit een huis verkopen. De insteek en het belang van een taxatie verschilt dus wezenlijk dan die van een makelaar tijdens een waardebepaling. Daarom moet je voor een taxatie wel betalen en voor een vrijblijvende waardebepaling niet.

 

Tot slot over dit blog

Ik hoop dat het zo duidelijk is. Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen of heb je een andere vraag die je graag beantwoord ziet? Vraag het me gerust, ik ben er om je te helpen.

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067