Dit is een terechte vraag die veel mensen zich stellen. Draagt een hoger energielabel bij aan een hogere verkoopprijs. Het antwoord hierop kun je indelen in 2 groepen, lees hieronder over welke groepen ik het heb:
Energielabel van invloed op verkoopprijs?
Groep 1: Het energielabel kan bepalend zijn op het moment dat er tegelijkertijd vergelijkbare huizen in de verkoop staan. In de praktijk komt dat niet vaak voor. De ligging, de grootte van het perceel, het onderhoud en de uitstraling zijn factoren die door kopers veel belangrijker gevonden worden. Echter, als meerdere huizen een gelijksoortige uitstraling hebben, dan is het wel degelijk van belang dat je een hoger label hebt. En dat komt omdat bijvoorbeeld het hebben van zonnepanelen of het hebben van een warmtepomp zorgen voor een hoger energielabel. Het aanschaffen van dit soort maatregelen voor verduurzaming, zijn kostbaar. Duurder dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Een koper is blij als dit al aanwezig is en hij deze kosten uit kan sparen. De hoogte van het energielabel is dus een weerspiegeling van de maatregelen tot verduurzaming die genomen zijn.
Groep 2: De meeste huizen zijn uniek. Ze zien er binnenshuis anders uit, er is verbouwd, vernieuwd, gemoderniseerd. De ligging is net even anders; dichter bij een speeltuin of juist naast het spoor. Huizen in nieuwbouwwijken die tegelijk zijn opgeleverd, lijken meer op elkaar. De badkamer is vaak betegeld met antraciet en witte tegels. De keukens zijn geplaatst zoals de bouw ze heeft voorgeschreven of misschien is er meerwerk doorgevoerd. Bij deze jongere bouw is er hoe dan ook minder sprake van afwisseling. Pas in de loop van de jaren worden de verschillen groter. En elk mens heeft zijn eigen wens. Zo voelt elk mens zich ook op een andere plek beter thuis. En precies dat is de reden waarom het energielabel minder van belang is bij de meeste woningen. Het unieke in jouw huis wordt belangrijker gevonden dan de isolatie. Die is per slot van rekening relatief gemakkelijk zelf aan te brengen.
Hoe wordt de hoogte van het energielabel bepaalt?
Zoals eerder benoemd in dit blog, krijg je een hoger label met zonnepanelen. Soms is dat zelfs uit verhouding, als je het mij vraagt. Enkel glas in combinatie met zonnepanelen, kan een hoger label geven dan een oud object dat goed is geïsoleerd. Dat komt omdat er woningen zijn die door het bouwjaar standaard in een lagere categorie vallen. Ook zijn er objecten die helemaal geen label nodig hebben, zoals bijvoorbeeld monumenten.
Vergis je dus niet (en dit is een belangrijke tip): het is ook zinvol om te vragen naar de maandelijkse uitgaven voor gas en elektra. Zo krijg je een goed beeld van het verbruik. Want ook met minder isolatie kun je een behaaglijk huis hebben. Denk maar aan de ligging ten opzichte van de zon of de wind.
Overige punten die worden meegenomen in het energielabel, zijn:
- Leeftijd van de cv ketel.
- Isolatie die is aangebracht: zoals dak- spouwmuur, vloerisolatie
- Type glas: HR++ of hoger is helpend.
- Zonnepanelen
- Warmtepomp
- Enzovoort enzovoort
Op de vraag is het energielabel belangrijk bij je huis verkopen?
Is dus geen eenduidig antwoord te geven. In de praktijk blijkt dat een C label of hoger als prima gezien wordt. Er is in elk geval geen exact bedrag aan te hangen en het hangt ook nog eens af van hoe geliefd je huis is door bijvoorbeeld een prachtige locatie. Tja, mooier kan ik het niet maken 😉