Isolatie, zonnepanelen en warmtepompen; is het een waardevermeerdering voor de verkoop van je huis?

Nederland is in de ban van isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Maar draagt het nu eigenlijk bij aan de verkoopprijs van je huis?

 

De volgorde waarin ik bovenstaande begrippen heb geplaatst, heb ik niet voor niets gekozen. Het is namelijk dé manier om je huis energiezuiniger te maken en de waarde van je huis te verhogen.

 

Voordat we daar verder op in gaan, eerst een korte uitleg over de begrippen:

 

  1. Isolatie komt de behaaglijkheid van de woning ten goede. Het na-isoleren van de vloer, gevels en dak zorgt ervoor dat de temperatuur beter en langer blijft hangen in de woning. Resultaat: lagere kosten en een prettiger temperatuur.
  2. Een zonnepaneel ook wel fotovoltaïsch (PV) paneel genaamd is een paneel dat een deel van de fotonen uit het zonlicht omzet in elektriciteit. Resultaat: duurzame energie en je wekt je eigen energie op.
  3. De warmtepomp is een apparaat dat de energie verplaatst, in plaats van het te gebruiken op de plaats waar het beschikbaar is. Zo kan de energie, in dit geval de warmte, verplaatst worden uit de bodem, lucht of (oppervlakte)water om dit af te geven aan uw verwarmingssysteem. Resultaat: duurzame energie en het zelf opwekken van de energie die je in huis gebruikt.

 

Je kunt best beginnen met het plaatsen van een warmtepomp, maar als de warmte dan je huis uit vliegt door slechte isolatie, heb je er nog geen baat bij.

 

Je huis verkopen

Ook bij de verkoop van je huis geldt dat een goede isolatie waardevermeerdering oplevert. Omdat de warmtepomp nog in een beginstadium van ontwikkeling is en nog nauwelijks in bestaande huizen wordt toegepast, wordt hier in de praktijk niet veel waarde aan toegekend. Anders is het als je huis van top tot teen duurzaam is gebouwd, in dat geval zien kopers wel degelijk de meerwaarde van een warmtepomp.

 

Is een energielabel bepalend voor de waarde van je huis

Het energielabel dat je huis heeft gekregen van de overheid (check: https://www.energielabelvoorwoningen.nl/) is ook medebepalend voor de waarde van je huis. Mijn ervaring is dat een A of B label als goed gezien wordt. Over een C denken de meeste kopers ook nog niet heel erg na. Wordt het label echter lager, dan wordt er door een koper nagedacht over de mogelijkheden en kosten van isolatie.

 

Conclusie:

Ja, het verduurzamen van je huis draagt bij aan een waardevermeerdering. Als je bovenstaande volgorde aanhoudt, ben je goed op weg en help je jezelf (een waardevermeerdering van je huis, lagere stookkosten) en help je het milieu. Als dat geen goede combinatie is?

 

 

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067