Je huis verkopen in een dalende markt

Het gaat razendsnel: een stijgende rente en een dalende verkoopprijs. Dat betekent dat mensen minder kunnen lenen en dus ook minder kunnen besteden bij het kopen van een huis. Wat betekent dit voor jou als verkoper?

Huis verkopen? Koper vinden

Laat ik beginnen met positief nieuws: een ding staat vast en dat is dat er altijd een koper is voor jouw woning. Het kan misschien langer duren dan je dacht, maar er zijn elke dag opnieuw nieuwe mensen die besluiten om te gaan verhuizen èn zich dus oriënteren op Funda of Huislijn met het doel om hun droomwoning te kopen. Misschien wel het jouwe!

 

Voordeel van lagere verkoopprijzen

Er zijn meerdere redenen om je huis te verkopen. Laten we uitgaan van de meest gangbare reden: je wilt zelf ook verhuizen naar een andere woning. Als jouw huis minder waard geworden is, betekent dat meestal ook dat het huis dat je wilt kopen minder waard geworden is. Uiteindelijk maakt het dus niet uit: je krijgt minder, maar besteed ook minder.

 

Verkoopklaar maken woning.

Als er sprake is van een andere reden om je huis te verkopen zoals een boedelverdeling door scheiding of overlijden, is het een ander verhaal. Dan is er inderdaad sprake van een lagere verkoopprijs dan een aantal maanden geleden. In dit geval kun je ervoor kiezen om het huis aan te houden en te wachten op betere tijden. Je kunt ook de gok wagen en het toch te koop zetten. Als jouw huis instapklaar is, dan is de markt nog altijd goed. Voordat je je huis te koop zet, is het dan ook slim om het verkoopklaar te maken. Het kost je wat, maar het levert je absoluut meer op dan de investering.

 

Wat kun je doen om de verkoop in een dalende markt te bespoedigen.

Er zijn 3 heel belangrijke tips:

Verkoopklaar maken woning

Deze tip heb ik eigenlijk al genoemd: zorg ervoor dat je huis er spik en span uitziet. Zet de plintjes erop (eindelijk ?), zorg voor een schilderbeurt van de binnen-en buitenkant en ruim op! Een instapklaar huis levert meer op dan een huis waar je als potentiële koper doorheen moet kijken. Niet iedereen kan dat en niet iedereen wil dat. Neem deze tip dan ook ter harte en je zult het terugzien in je verkoopprijs.

 

Vraagprijs vaststellen

Het is meer dan ooit van belang om een reële vraagprijs neer te zetten. Een vraagprijs bepalen doe je door het te onderbouwen met referenties. Kijk naar vergelijkbare huizen; en dan niet zozeer naar de vraagprijzen ervan, maar wjuistel naar de verkoopprijzen. Pas dan weet je de echte waarde. Kies een psychologische vraagprijs: meestal is dit net onder de ronde getallen, zoals € 495.000,- Ook kun je kiezen voor een prijs zoals € 250.000,- zodat je in meerdere zoekcategorieën valt. In de lagere prijsklassen is een psychologische prijs minder van belang dan in de prijzen tot de 8 ton. Daarboven zijn ronde getallen ook meer gangbaar.

 

Een onverkoopbaar huis bestaat niet.

Tot slot is het belangrijk dat je volhoudt. Blijf actief bezig met de verkoop, controleer af en toe of de makelaar actief bezig is met jouw huis (laat een vriend een mysterie telefoontje plegen bijvoorbeeld), plaats nog eens een post op facebook, zorg ervoor dat alle gegevens bij ‘kenmerken’ overeenkomen met de werkelijkheid. Kies ervoor om niet te foto’s te tonen. Mensen blijven dan nieuwsgierig en moeten het huis wel van binnen zien voor een compleet beeld.

Deze en nog veel meer tips (en geloof me, het zijn er nog heeeel veel meer) kan ik je geven.

Check de website voor de diensten of neem meteen contact met Van te koop naar verkocht met me op.

Blogs van te koop naar verkocht

Ik schrijf met regelmaat blogs over uiteenlopende onderwerpen; op mijn eigen website, maar ook hier. Check maar eens.

 

En… natuurlijk veel succes met de verkoop!

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067