Je huis verkopen in een veranderende markt. Waar moet je rekening mee houden?

Het is duidelijk: de markt anno oktober 2022 is niet meer dezelfde woningmarkt als begin van dit jaar. De situatie in de wereld is veranderd en dit brengt grote gevolgen met zich mee. Producten kunnen niet meer worden geleverd en gasprijzen reizen de pan uit. Dit heeft direct effect op de economie. In dit blog gaan we kijken naar de gevolgen voor de woningmarkt en hoe je in kunt spelen op de veranderende markt. Lees je mee?

 

De woningmarkt staat op zijn kop. En nu?

Mensen zijn onzeker over de toekomst. ‘Bij twijfel, niet doen’ is een spreuk die je dan veel hoort. En dat merk je direct. Hoe komt dat toch?

 

  1. Hogere rente, wat houdt dat in voor de verkoopprijs van je huis?

Mensen die een half jaar geleden met een inkomen van € 60.000 euro per jaar, van de bank € 700.000,- konden krijgen, kunnen nu nog maar € 450.000,- lenen. (let op: de bedragen zijn fictief, maar geven een goed beeld van de invloed van de rentestijging). Men kan dus simpelweg met hetzelfde inkomen minder lenen, omdat de rente hoger is geworden.

Dat betekent dat de doelgroep voor jouw woning kleiner is geworden. En minder potentiële kopers, staat gelijk aan minder verkoopkansen. De hogere rente heeft dus direct invloed op de verkoopkansen van jouw huis.

 

  1. Alles wordt duurder, wat doet dat met de verkoopprijs?

Niet alleen het wonen in je huis wordt duurder omdat je meer moet betalen voor gas en elektra, maar ook de normale boodschappen worden duurder. En als je wilt verbouwen, kom je helemaal bedrogen uit. De kosten voor materiaal is enorm. Als mensen gaan verhuizen, verhuizen ze vaak naar een groter en duurder huis. Een groter huis heeft meer onderhoudskosten, meer stookkosten, een hogere WOZ waarde en dus een hogere belasting. Naast de aanschafprijs van het huis, moet een eigenaar dus ook rekening houden met alle overige kosten die hoger zullen liggen dan in zijn oude situatie. Het geld is minder waard geworden, je kunt dus met dezelfde zak geld, minder dingen doen of kopen.

 

Welk gevolg heeft dat voor de vraagprijs van jouw woning?

Er zijn meerdere uitgangspunten die je kunt hanteren bij het vaststellen van de vraagprijs:

  1. Je doet wat je een half jaar geleden zou hebben gedaan en je ziet wel waar het schip strand.

Hou er in dit geval rekening mee dat de doelgroep echt kleiner is geworden. Er zijn minder mensen die jouw huis kunnen betalen. Dat is op zich helemaal niet erg, want er is nog steeds een doelgroep. Als je de tijd hebt, kun je deze strategie nog steeds prima toepassen. De kans is echter aanwezig dat de verkoop langer duurt en je uiteindelijk toch moet zakken met de vraagprijs.

 

  1. Je beweegt mee met de markt en accepteert dat het huis minder oplevert.

In dit geval verandert er niet zo veel ten opzichte van een half jaar geleden. Je huis zal nog steeds snel verkopen en de doelgroep is nog steeds voldoende groot. Het grootste verschil is dat je een lagere vraagprijs hanteert en accepteert dat de tijden financieel zijn verandert.

 

Persoonlijke noot: Laat ik heel duidelijk zijn: het gaat om behoorlijke hoeveelheden geld en natuurlijk is het harstikke zonde dat de woningmarkt in zo’n korte tijd is veranderd en je huis daardoor minder waard is. Op het moment dat je een nieuw huis koopt, is deze ook goedkoper geworden dan een half jaar geleden. Brengt het negatieve toch iets positiefs met zich mee 😉

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067