Je huis verkopen, wel of niet doen?

Het verkopen van je thuis, is helemaal niet altijd een makkelijke beslissing. We staan daar weinig bij stil. Toch zijn er veel situaties denkbaar waarbij het verkopen van een huis een beslissing is op basis van een ‘moeten’ in plaats van een ‘willen’. Denk maar eens aan een stel dat uit elkaar gaat en waarbij geen van tweetjes de woning over kan kopen. Of aan een oudere dame, wiens man is overleden en het huis in haar eentje veel te groot is geworden. Graag besteed ik in dit blog aandacht aan deze groep, voor wie verhuizen helemaal niet zo’n leuke gebeurtenis is.

 

Wanneer is het beter om je huis te verkopen?

Je kunt grofweg 2 categorieën onderscheiden:

  1. De groep die om financiële redenen een nieuwe woning moet zoeken.
  2. De groep waarbij het om fysieke redenen beter is om te gaan verhuizen.

Voor beide groepen gaat het om afstand nemen van je huis, van je thuis, terwijl je eigenlijk niet weg wilt en gaan verhuizen niet echt een vrijwillige keuze is. Welke mogelijkheden zijn er en hoe kun je omgaan met de situatie?

 

Financiële redenen om te verhuizen

Als je uit elkaar gaat, is er een hoop te regelen. Het is fijn als je nog met elkaar op een gewone manier kunt communiceren en elkaar ook wat gunt. Ik begrijp dat het niet altijd meevalt. Er spelen ontzettend veel emoties mee als het gaat om een relatie die niet meer werkt. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Voor de kinderen is een stabiele thuissituatie een goede start voor de rest van hun leven. Op zich hangt het niet van het huis af waarin je woont, maar als het lukt om er te blijven wonen voor 1 van de partijen, dan geeft dat voor de kinderen toch een hoop rust. Kijk dan ook zeker met een financieel adviseur naar de mogelijkheden om dit te realiseren. Want als het met de kinderen goed gaat, gaat het met jou als ouder ook beter. Ook als je als ouders niet meer bij elkaar bent.

Mocht het toch niet lukken om een hypotheek op 1 naam te zetten, dan is het verhuizen naar een huurwoning een mogelijkheid of het kopen van een kleinere woning of appartement. Je kunt van elk huis weer een thuis maken! Zo simpel is het ook weer. Mijn advies is om je al tijdens het wonen in een koopwoning in te laten schrijven voor een huurwoning. Je weet per slot van rekening nooit of het ooit nodig gaat zijn. Zeker als jonger stel kan het zinvol zijn om een inschrijving te hebben. Of je een huis toegewezen krijgt, hangt namelijk af van hoe lang je bent ingeschreven. Het kost je ongeveer een tientje per jaar, maar je staat daardoor wel bovenaan de lijst van woningzoekenden. Dat kan handig zijn.

Ook bij andere financiële oorzaken is het praten met een adviseur de eerste stap die je zou moeten nemen. Kijk samen naar mogelijke oplossingen. Er zijn altijd mogelijkheden, ook al zie je die in eerste instantie misschien zelf nog niet.

 

Fysieke redenen om een woning te verkopen

Voor veel ouderen wordt het huis te groot. Of de tuin. De bovenste verdieping wordt niet meer gebruikt en staat te verstoffen. Ook het gebruiken van de trap wordt een groter probleem en wordt gevaarlijk. De meeste ongelukken in een woning gebeuren per slot van rekening op de trap. Vaak is er jaren lief en leed gedeeld op dit huisadres en zijn er kinderen geboren. Het hele huis zit vol met herinneringen die achtergelaten moeten worden. Dat is geen makkelijke stap. Het is een besef dat het leven eindig is. Het is een afscheid van een hoofdstuk. Het is belangrijk om daar begrip voor te hebben. Wat mij betreft kun je niet anders dan een huis waar met zoveel liefde is gewoond, te waarderen.

 

Soms helpt het om een verhuizing te zien als een daad van liefde naar de kinderen en kleinkinderen. De herinneringen gaan met een persoon mee. Die zitten niet in de bakstenen vast. Nu verhuizen betekent minder zorgen voor degenen die achterblijven. Geen zorgen om achteruitgang van de gezondheid en de risico’s van het wonen in een te groot huis. Geen zorgen om het opruimen van alles wat in de woning staat. Geen zorgen om de eenzaamheid die een groot huis met zich mee kan brengen.

 

Verhuizen als je niet echt wilt

Omdenken is dan wat bij kan dragen aan het gevoel van gemis van de thuis die het huis was. Want ook in deze situatie geldt: je kunt overal een nieuw thuis maken. En daar gaat het uiteindelijk om. Nieuwe herinneringen blijven maken en genieten van het plekje waar je woont met mensen van wie je houdt. En dat kan werkelijk waar op elke plek.

Het snelst je huis verkopen doe je via een opkoper. Wil je weten wat jouw huis oplevert? Klik hier.

 

 

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067