Je huis verkopen zonder makelaar oftewel: zelf je huis verkopen een goed idee of niet?

Volgens het PBL, het Plan Bureau voor de Leefomgeving, verhuizen de Nederlanders gemiddeld 7x in hun leven, dat is ongeveer één keer in de 10 jaar. Maar dat gemiddelde zegt niet zo veel: jongeren verhuizen veel vaker dan ouderen. Er is in het onderzoek geen onderscheid gemaakt tussen verhuizen van of naar een huurwoning bijvoorbeeld. In die 7x verhuizen zit dus alle soorten verhuizingen. Je kunt dus wel stellen dat mensen niet heel veel ervaring hebben met het kopen van een huis of het verkopen van een woning.

 

Toch zijn er veel mensen die denken:

’Ik ga mijn huis verkopen en dat doe ik zelf’.

Maar… of dat een goed idee is?.

 

Kosten makelaar verkoop huis

De makelaarskosten reizen soms de pan uit. De hoogte van de courtage ligt gemiddeld rond de 1 % van de verkoopprijs. De kosten zijn een stuk lager als je het zelf doet. Toch spelen meer factoren een rol bij het bepalen of je zelf je huis wilt gaan verkopen of dat je het een ander wilt laten doen.

Hoeveel tijd heb je beschikbaar voor het rondleiden van potentiele kopers?

Hoe stressbestendig ben je als het aankomt op onderhandelingen?

Heb je vertrouwen in een makelaar?

 

Ik adviseer je om de tijd te nemen om tot een beslissing te komen.

Speur het internet goed af naar tips of lees de blogs op deze website. Daarin vind je veel informatie overzichtelijk op een rij.

 

Niet zelf je huis verkopen

Er is ook veel te zeggen om je huis te laten verkopen door een makelaar. Zij hebben de bouwkundige kennis, de marktkennis en de mensenkennis om direct goed te kunnen schakelen tussen alles wat het vak van de makelaar zo leuk maakt. De makelaar kan inspelen op vragen die gaan over de staat van het huis, geruststellen wanneer er vragen zijn die de emotie raken, antwoord geven op onzekerheden die betrekking hebben op de omgeving en alle recente verkopen aandragen als referentie objecten. Daarnaast hebben zij de tools binnen handbereik om je huis goed te kunnen presenteren op internet. Maar nogmaals, wellicht kun jij dit allemaal zelf ook erg goed. Wie ben ik om dat te beoordelen?!

 

Wat als de verkoop niet goed gaat

Soms kom je erachter dat de ingeslagen route niet de weg is die het best lijkt te passen. Je huis wordt niet verkocht. Mijn motto is: er is altijd een plan B. Want zo simpel is het. Soms blijkt het tweede plan beter te passen dan het eerste plan. En helaas kom je daar pas achter nadat plan A niet is gegaan zoals je had gedacht. Is dat dan erg? Wat mij betreft niet. Er komt niet zomaar ‘een smet op het huis’.  Zeker niet als je mij in de arm neemt en met de Second Opinion de verkoop weer vlot trekt. Er hoeft maar 1 koper te vinden en die is er. En die gaan we vinden. Als je zelf je huis verkoopt, het via een makelaar doet of mij inschakelt. Verheug je op een verkochtbord in de tuin!

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067