Onderhandelen met meer kandidaten

Top, gefeliciteerd! Je hebt je huis te koop gezet en nu heb je een bod. Zelfs niet eentje, welnee, je hebt meerdere geïnteresseerden die je huis willen kopen. Dat klinkt goed; je kunt je verhuizendozen bijna gaan pakken. Maar eerst er nog samen met de kandidaat-koper op een nette manier uitkomen. Hoe doe je dat als je meer gegadigden hebt?

 

Vroeguh

Vroeger mocht je niet met meerdere kandidaten tegelijk onderhandelen. Tegenwoordig is dat wel anders. Je mag, zelfs als je als verkoper het bod al hebt geaccepteerd, nog verder gaan met een andere kandidaat als die een bod doet dat beter bij je past. Het hoeft dan niet persé te gaan om een hogere koopsom. Of een kandidaat voor jou de beste kandidaat is, hangt bijvoorbeeld ook af van:

  • Datum van oplevering van de woning.
  • Opgenomen voorbehouden (denk aan voorbehoud financiering, bouwkundige keuring, asbestonderzoek en dergelijke).

 

Of het netjes is om verder te gaan met andere partijen als je eigenlijk al met iemand een overeenkomst hebt bereikt, is een andere vraag…..

 

Hoe haal je het meest uit de onderhandelingen

Pas op het moment dat je een concept koopovereenkomst hebt getekend, zit je eraan vast. Tot die tijd kun je met elke gewenste kandidaat in gesprek blijven.

 

Dus:

  • Als je iedereen de gelegenheid biedt om tegemoet te komen aan de wensen die jij hebt genoemd.

èn

  • Als je open en eerlijk bent naar alle partijen over de status waarin de onderhandelingen zich bevinden.

Dan blijf je voor iedereen netjes, krijgt iedereen een eerlijke kans en haal jij er het meeste uit. Je hoeft geen bedragen te noemen als je dat niet wilt, maar kunt bijvoorbeeld wel zeggen dat er biedingen zijn die ‘dicht bij de vraagprijs liggen’ of ‘behoorlijk boven de vraagprijs zijn’. Al naar gelang de werkelijke situatie natuurlijk.

 

 

3 dagen bedenktijd

De drie dagen bedenktijd is ingevoerd voor de koper, niet voor de verkoper. In de huidige tijd dat woningen snel verkocht worden, biedt het een bescherming voor de kopers. Ze kunnen er dan, letterlijk, nog een nachtje rustig over slapen. De wet gaat ervan uit dat jij als verkoper genoeg tijd hebt gehad om over de verkoop van je huis na te denken toen je het te koop zette. En dat lijkt mij ook.

 

Even op een rijtje:

  • Onderhandelen met meer partijen mag, ook nadat er een overeenkomst is bereikt.
  • Het voorlopig koopcontract is voor de verkoper definitief na het tekenen ervan.
  • Het voorlopig koopcontract is voor de koper definitief na de 3 dagen bedenktijd.

 

Veel succes en nogmaals: hou het netjes!

 

 

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067