Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als je een opkoper zoekt, kun je bij mij terecht. Ik heb contact met een investeerder die netjes werkt, goede prijzen biedt en rekening houdt met de situatie waarin jij zit en flexibel is qua mogelijkheden. Verkopen aan sjacheraars of mannetjes ‘die het erbij doen’ zou ik ten zeerste afraden.
Waarom kiezen voor een opkoper
Dat gezegd hebbende, ga ik graag over op de 5 tips waar je rekening mee kunt houden:
- De opleverdatum
Soms is het fijn om alvast te verkopen voordat je een nieuw huis hebt gekocht. Je hebt dan in elk geval zekerheid over de financiën en je weet precies wat je aan een nieuw huis uit kunt geven.
Of misschien ga je een huurwoning betrekken en is deze sneller beschikbaar dan je had voorzien. Ook dan is het fijn om vlot te kunnen schakelen.
De opkoper heeft in bijna alle gevallen de mogelijkheid om snel zaken te kunnen doen. Hij kan dus op korte termijn jouw woning bij de notaris laten transporteren. Als het prettiger is om daar wat langer mee te wachten, maar wel alvast duidelijkheid te hebben over de voorwaarden en de koopsom, kun je dat ook afspreken. Alles gaat in goed overleg. De opleverdatum is dus iets waar je al over na kunt denken. Wat komt goed uit met jouw volgende woonplannen?
- De bedenktijd en voorbehoud financiering.
In een normaal verkooptraject heeft de koper nog 3 dagen bedenktijd. Ook is er in veel gevallen sprake van een financieel voorbehoud. Bij verkoop aan een opkoper, heb je daar geen last van. Omdat het een zakelijke koper is, mag deze zich niet meer bedenken. Kopen is kopen en verkopen is verkopen. Zo duidelijk als wat. Omdat de opkoper diverse mogelijkheden heeft voor financiering, is er geen sprake van een financieel voorbehoud. Je hoeft dus niet op je nagels te bijten of jouw koper de hypotheek wel rond krijgt. Ook dat scheelt weer zo’n 6 weken aan zenuwachtig zijn.
- De koopsom
Het spreekt voor zich dat de koopsom lager is dan je zou krijgen dan bij een normale verkoop. De winst van de opkoper zit ‘m namelijk in het verschil tussen de koopsom die hij aan jou betaald en de verkoopprijs die hij daarna kan behalen. Over het algemeen geldt dat er circa 75-85% betaald wordt van een marktprijs zoals je die in een ideale situatie zou kunnen krijgen. Let wel: een normaal verkooptraject heeft veel onzekerheden, die je bij verkoop aan een opkoper allemaal niet hebt.
- Huren na verkoop
Een enkele keer wordt er met een verkoper afgesproken dat deze in de woning kan blijven wonen en het huis kan huren. Je bent dus geen eigenaar meer, maar huurder. Je kunt hier met de investeerder afspraken over maken. Overigens zijn er ook speciale hypotheken die je daarvoor kunt afsluiten. Als je daar interesse in hebt, kun je op deze link klikken.
- De koopovereenkomst
De koopovereenkomst staat meestal vol met vaktermen en taal die moeilijk leesbaar is. De koopovereenkomst met een opkoper ziet er een stuk simpeler uit. Deal is deal en daar heb je niet veel woorden voor nodig. Allerlei clausules die er in een koopakte opgenomen worden zoals een clausule voor asbest, ouderdom of andersoortige begrippen, ontbreken bij een overeenkomst met een opkoper. Het risico dat je met een normale koper kunt hebben als er sprake mocht zijn van vragen of manco’s, heb je bij een opkoper dan ook vele malen minder. Dat komt omdat het zijn vak is om woningen op te kopen. De wettelijke bescherming ligt dus anders dan bij een gewoon persoon.
Verkopen aan een opkoper een goed idee of niet?
Al met al kan de verkoop aan een opkoper dus een harstikke goed idee zijn. Het bespaart je een hoop zenuwen en moeite en je krijgt er een boel zekerheid voor terug.