Tips verkopen woning

Wat werkt en wat werkt niet? Uit onderzoek blijkt dat er meer interesse is in woningen die instapklaar zijn. Het lijkt dus heel simpel: zorg ervoor dat je woning er tiptop uitziet en de kopers staan in de rij. Helaas werkt dat in de praktijk toch wel eens anders. En bovendien, wat is verkoopklaar maken? In dit artikel leg ik het je graag uit.

 

Verkoopklaar maken woning

Ja, je huis verkoopklaar maken, betekent dat je moet opruimen. Dat is echt tip nummer 1. En nee, dat houdt niet in dat je huis eruit moet zien als een ziekenhuiskamer. Te steriel is ook weer niet goed. Sfeervol, neutraal en opgeruimd. Dat zijn de 3 woorden die ik zou gebruiken als ik een verkoopklaar huis moet omschrijven. Maar, hoe doe je dat dan?

Als je klaar bent met lezen, lees dan ook dit blog: https://vantekoopnaarverkocht.nl/als-je-huis-verkopen-moeilijk-gaat/

 

Wat versta je onder sfeervol:

Geloof het of niet, maar mandjes en kleedjes of schapenvachten werken altijd goed. Het staat voor huiselijkheid en warmte. Je krijgt er instant zin van om op de bank te kruipen met een wijntje of een lekkere kop thee of koffie. Een paar kussentjes in lichte tinten erbij en misschien zelfs een kaarsje op de tafel en klaar ben je al. Kost dat veel geld? Nee dus. En dat is ook een misverstand dat we meteen uit de weg kunnen helpen. Heel vaak merk ik bij mijn klanten dat ze verrast zijn over de tips die ik hen geef. Ik beoordeel de woning via Funda en zorg ervoor dat er door een kleine aanpassing een groot verschil ontstaat. Vaak heeft dat te maken met de indeling van de kamer of de opstelling van de tafels en stoelen. Het is belangrijk dat je een goede looproute hanteert en een goede zichtlijn. Het is de bedoeling dat je gemakkelijk door het huis kunt bewegen en zo min mogelijk obstakels zoals rugleuningen tegen komt.

 

Hoe neutraal moet de inrichting zijn:

Als ik het heb over neutraal, dan bedoel ik daarmee dat een kijker zich moet kunnen inbeelden dat het de bewoner van jouw huis is. Als er allemaal foto’s van jou en je gezin hangen, maakt het dat de potentiële koper moeilijker. Je kunt beter kiezen voor een schilderij met een rustige afbeelding dat een grote foto van je kinderen. Ook kleurstelling doet veel in een huis. Felle en harde kleuren trekken de aandacht. En dat terwijl je de aandacht graag bij de ruimte wilt houden en niet bij de spullen die erin staan. Lichte tinten zoals lichtgeel geven een vrolijk gevoel. Groen staat voor huiselijkheid en kleuren zoals goud en zilver geven de ruimte een chique uitstraling mee. Voorkomen kleuren zoals rood of oranje. Deze kleuren worden als agressief beschouwd en zijn erg opvallend. Ook met blauw moet je oppassen. Koningsblauw werkt erg goed, maar dat geldt zeker niet voor alle tinten blauw. Kleuren zoals zand, beige en gebroken wit kunnen altijd en laten de ruimte groter lijken.

 

Opruimen is misschien niet je hobby, maar wel belangrijk. Waarom? Dat lees je in deze alinea:

Hoe meer je opruimt, hoe meer ruimte je hebt. En je verkoopt vierkante meters en kubieke inhoud. Hoe minder spullen er staan, hoe beter je die kunt zien. Als je veel spullen hebt staan, lijkt het ook nog eens alsof er weinig bergruimte is en dat wordt gezien als een negatief punt. Zorg er wel voor dat je huis geen modelwoning wordt, er mag gewoon geleefd worden. Te kaal werkt averecht. Bij een heel modern architectonisch huis, past een steriele uitstraling best. Maar bij de meeste woningen komt het over als een ongezellige ruimte.

 

Hoe zit dat dan met een oude badkamer en keuken? Moet je die vervangen?

Ik adviseer mijn klanten om niet te veel kosten te maken om je huis verkoopklaar te maken. Natuurlijk moet het reguliere onderhoud in orde zijn. Daarmee bedoel ik dat de kozijnen netjes geschilderd moeten zijn, de tuin onderhouden en de plinten op de vloer moeten zitten. Maar het plaatsen van een nieuwe keuken of het realiseren van een nieuwe badkamer gaat mij te ver. Wel kun je kiezen voor slimme oplossingen zoals een antraciet novilon vloer in het toilet. Dit haalt de toiletruimte op en ziet er een stuk moderner uit. Ook kun je voor een prikkie een nieuwe fonteintje plaatsen. Dit zijn eenvoudige oplossingen die een groot effect hebben. In de keuken kun je denken aan nieuwe moderne handgrepen of het schilderen van de kastdeurtjes. En als je dan toch bezig bent, zorg er dan voor dat je de kitranden in de badkamer hebt vervangen of goed hebt schoongemaakt. Aanslag van kalk en zwarte schimmel is uit den boze en niet nodig. Een flinke poetsbeurt of een nachtje de kranen laten weken in azijn, doen wonderen. Net als het neerzetten van een gezellig groen plantje of een flesje parfum die duur lijkt. Je hoort het al…. Ik ben van de slimme en niet dure oplossingen. Je zult versteld staan van het resultaat!

 

Benieuwd naar tips om de verkoop van jouw huis te verbeteren? Check deze link.

 

 

 

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067