De tuin wordt te groot, de kamers blijven leeg, het geld zit in de stenen. Er zijn meer dan genoeg redenen om te verhuizen naar een appartement. Voor sommigen is het lastig om hun vertrouwde huis te verlaten en zien een appartement als hun ‘laatste woning’. Anderen zien er alleen maar de voordelen van; de directe gezelligheid van buren, de veiligheid van in een afgesloten gebouw wonen en niet in de laatste plaats de overzichtelijkheid van alle vertrekken op 1 verdieping.
Wat jouw reden ook is om naar een appartement te verhuizen, in dit artikel vind je wat zaken waar je rekening mee kunt houden bij de koop van een appartement. En je weet het: als je nog een eigen huis hebt dat verkocht moet worden, kun je bij mij terecht voor tips. Zie daarvoor deze link.
Een appartement kopen, waar moet je op letten:
Allereerst zijn er veel documenten die je door zult moeten spitten. Als je een taxatierapport op laat stellen, zal de taxateur dit ook allemaal opvragen. Echter, als je geen rapport nodig hebt, dan moet je hier dus zelf achteraan. Tip: Doe dit ook echt, het is even wat werk maar dan weet je wel wat je koopt.
Welke documenten zijn van belang bij een appartement kopen.
Het gaat om:
De Meerjarenonderhoudsplanning, kortweg MJOP genoemd.
Hierin kun je lezen hoe het onderhoud is geregeld voor de komende jaren en of er voldoende geld beschikbaar is om in dit onderhoud te voorzien.
Akte van Splitsing plus de splitsingstekening.
Hierin kun je zien hoe de splitsing is geregeld. Toen het complex gebouwd werd, was het nog 1 geheel. Daarna is het onderverdeeld in appartementen. Hoe dit is verdeeld, is te lezen in de akte van splitsing. De tekening is daar een aanvulling op.
Akte van Eigendom, ook wel akte van levering genoemd.
Dit is het bewijs dat de eigenaar ook echt eigenaar is. Dit boekje krijgt je zodra de woning bij de notaris transporteert, ofwel overgedragen wordt aan de nieuwe koper. Er komt dan een nieuw boekje met de gegevens van u als koper erin.
De meest recente notulen van de vergadering van de VvE (Vereniging van Eigenaren).
Dit is erg belangrijk omdat in de notulen afspraken staan die onderling gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verhoging van de servicekosten of een geplande schilderbeurt.
De begroting en de balans.
Deze geven een goede indruk van de financiële situatie van het appartementencomlex. Als u moeite heeft met het lezen van dergelijke financiële stukken, vraag dan gerust hulp. Meestal is er een bureau ingeschakeld om het beheer van de VvE te doen. Zij stellen de notulen op en de begroting en balans. Zij kunnen u als geen ander helpen.
Het huishoudelijk reglement.
In dit reglement staan alle regels omschreven omtrent het bewonen van het appartement, bijvoorbeeld of je een huisdier mag houden, welke kleuren het zonnescherm moet hebben en welke isolatie er nodig is voor de ondervloer van de parketvloer.
Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of er extra geld gestort moet worden in de pot van de VvE. Soms is dat nodig om voldoende geld in voorraad te hebben om grotere klussen aan te kunnen pakken. Hou er rekening mee dat dit geld van de VvE blijft en je het dus niet terug krijgt op het moment dat je het appartement weer zou verkopen.
De maandelijkse servicekosten bij een appartement
Nog een belangrijk item: ga na wat de servicekosten zijn die je per maand moet betalen. Dit is een terugkerende kostenposten en dus erg belangrijk bij het bepalen van je maandelijkse uitgaven. Controleer ook wat er allemaal in de servicekosten is opgenomen. Soms is er een voorschot voor water en elektra in verwerkt.
Je leest het al: verhuizen naar een appartement vraagt wat uitzoekwerk. Gelukkig zijn er deskundigen die je daar prima bij kunnen helpen. Desalniettemin is het verstandig om ook zelf te weten waar je het over hebt. Ik hoop dat dit artikel daaraan heeft bijgedragen.