Naast HuizenVerkoopExpert ben ik actief als taxateur, blogger en examinator. Al mijn werkzaamheden zijn gerelateerd aan vastgoed. Het merendeel van de tijd besteed ik aan het uitvoeren van taxaties. Dat gebeurt veelal achter de schermen en daar merk je in de blogs dan ook niet zo veel van. Deze keer echter, wil ik het graag met je hebben over wanneer je een taxatie nodig hebt. Lees je mee?
Wat is een taxatie eigenlijk?
Ik kom met regelmaat mensen tegen die eigenlijk geen idee hebben waarom je een taxatie nodig zou hebben. Het antwoord is simpel: om te bewijzen aan de bank dat het huis daadwerkelijk zoveel waard is als je zegt. Degene die jou het geld leent, wil per slot van rekening weten of het huis bij (verplichte) verkoop het bedrag oplevert waarvoor de hypotheek is verstrekt.
Wanneer heb je een taxatie nodig?
Een taxatie heb je onder andere nodig in de volgende situaties:
- Bij de koop van een woning of appartement.
- Bij het aanpassen van een huidige hypotheek, onder andere in verband met een verbouwing of het verkrijgen van een lagere rente.
- Als er een verdeling plaatsvindt bij bijvoorbeeld een scheiding of een overlijden.
Wanneer is een taxatie niet nodig?
- Een uitgebreid taxatierapport is niet nodig als je de woning kunt kopen zonder hypotheek. Als je dus voldoende financiële middelen tot je beschikking hebt om de woning direct te kunnen betalen.
- Als een bureauwaardering voldoende informatie biedt voor de geldverstrekker. Dit zijn korte rapporten die automatisch door een computersysteem worden opgemaakt. Ze zijn eenvoudiger en goedkoper dan een regulier taxatierapport maar geven lang niet altijd voldoende informatie. Daarom kunnen ze soms niet gebruikt worden. De financieel adviseur kan je hier meer over vertellen. Een normale taxatie echter, is door het NWWI gevalideerd en opgesteld door een geregistreerd taxateur. Het kost meer, maar je kunt dit rapport bij elke hypotheekaanvraag inzetten. Let op: dat wil niet zeggen dat het onbeperkt geldig is. Ook hierover kan de financieel adviseur je meer vertellen. Het hangt mede samen met de hypotheek en bank waarvoor je kiest.
Hoe ziet een taxatierapport er uit?
Het uitvoeren van taxaties staat onder strenge regelgeving. De rapporten worden steeds uitgebreider. In de afgelopen jaren zijn de SWOT analyse en bouwkundige informatie steeds belangrijker geworden. In de SWOT analyse staan de sterke en minder sterke punten van zowel het huis als de omgeving. In de bouwkundige informatie vind je de bevindingen van de taxateur over de staat van de woning. De taxateurs moeten met regelmaat hun kennisniveau bijhouden door het volgen van cursussen en het afleggen van examens. Aangezien een huis vaak het duurste bezit is dat een mens heeft, is het belangrijk dat er doorlopend aandacht aan de kwaliteit van het vak besteed wordt.
Taxatie nodig? Diane Vastgoed
In een notendop was dit informatie over het hoe en wat van een taxatierapport. Ik kan me voorstellen dat er nog veel meer vragen zijn. Schroom niet om me te benaderen! Je weet me te vinden. Hier of hier.