Wat hebben we de afgelopen jaren eigenlijk geluk gehad met de lage rentestanden. De huizenprijzen waren hoog, dat is de andere kant van het verhaal. Maar met de lage rente maakte dat niet eens niet zoveel uit. Het bedrag dat je per maand voor een hypotheek moest betalen, was voor dat veel grotere huis lager dan voor het kleinere huis waar je uit kwam. Voor hetzelfde geld (of minder) woonde je luxer. Of voor degenen die niet verhuisd zijn: door het oversluiten van de hypotheek werden de maandelijkse kosten lager. Ook super fijn.
Hogere rente en de invloed op de koopsom
Nu de rente omhoog is gegaan, zien we in rap tempo dat mensen ècht veel minder kunnen lenen. En dat met hetzelfde inkomen. Waar vorig jaar nog met gemak 4 ton werd geleend, is nu €350.000 mogelijk. En dat brengt nogal wat teweeg op de woningmarkt. Als je wilt gaan verbouwen, is het nog lastiger geworden om een hypotheek te krijgen. De bouwkosten zijn enorm gestegen omdat het materiaal moeilijk te verkrijgen is. De aannemers hebben het hartstikke druk en gooien hun tarieven omhoog. Er is dus meer geld nodig dan voorheen om dezelfde verbouwing uit te voeren. In een bouwdepot moet dus meer geld gestopt worden dan enige tijd geleden nodig was. En zo wordt het steeds moeilijk om het financiële plaatje van het kopen van een woning rond te krijgen.
Het verschil tussen verkoper en koper
De kopers hebben aan de tafel van de financieel adviseur al snel door dat het verkrijgen van een hypotheek moeilijker is geworden. Tenminste, dat er minder geld geleend kan worden. De verkopers echter hebben de huizenprijzen zien stijgen en willen daar nog aan vasthouden en van mee profiteren. Op het moment van schrijven van dit blog, oktober 2022, zitten we dan ook met verschillende perspectieven die overbrugd moeten worden. Dat betekent vooral dat de verkoper moet inzien dat kopers nog wel willen, maar niet meer kunnen. Ze willen wel een hogere hypotheek, maar ze kunnen het niet meer. Ze willen wel verbouwen, maar het is niet meer te betalen. De markt is dus veranderd. Voor de verkopers is dat moeilijk te verkroppen. Als ze een maand of vier geleden hun huis te koop hadden gezet, was er naar alle waarschijnlijkheid een biedingsproces opgestart en was de koopsom (ver) boven de vraagprijs uitgekomen. In de huidige tijd echter, is daar nauwelijks meer sprake van. Kopers willen weer onderhandelen. En de verkoper moet daarin mee gaan. Het is in een rap tempo van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt gegaan. En niemand die daar iets aan kan doen.
Mijn advies over de huizenmarkt die in beweging is
Het komt wel weer goed met de marktwerking, maar het kan zijn dat er jaren overheen gaat. Wie zal het zeggen? Misschien hebben we over een half jaar alweer een stabiele woningmarkt waarbij de prijzen zijn genormaliseerd en waarbij verkoper èn koper tevreden is. Maar misschien ook niet. Ik hou het in de gaten en hou je op de hoogte.
In de tussentijd is mijn advies: gewoon lekker je huis verkopen als je toe bent aan de volgende stap. Er zijn altijd kopers geweest en die zullen er altijd zijn. Waarschijnlijk krijg je minder voor je huis, maar aan de andere kant betaal je ook minder voor het kopen van een nieuw huis. En zo heb elk nadeel zijn voordeel, zou Johan Cruijff zeggen.
En als je wilt weten hoe je, ook in deze markt, de woning zo optimaal mogelijk te koop zet, mail me dan. Zie de reviews (die je zo’n beetje op elke bladzijde van de website kunt vinden) om te lezen hoe ik anderen al geholpen heb. Overal in Nederland, dus ook in jouw woonplaats.
Succes!