Wat doe je als je huis lang te koop staat?

Je huis staat lang te koop en je weet niet meer wat je moet doen.

Je denkt na over de volgende oplossingen:

  1. Nieuwe foto’s maken en hopen dat het werkt
  2. Vraagprijs verlagen
  3. Het huis van Funda afhalen en het er na een poosje weer opzetten
  4. Een andere makelaar kiezen

 

Dit zijn zo’n beetje de meest gangbare oplossingen waar mensen aan denken op het moment dat de verkoop niet gaat zoals ze graag zouden willen. Maar werken deze oplossingen wel?

Laten we ze eens een voor een onder de loep nemen.

 

1. Nieuwe foto’s plaatsen

Het maken van nieuwe foto’s kost geld. Best een flinke som geld eigenlijk. Of misschien overweeg je om je eigen foto’s op Funda te zetten, tussen de andere foto’s in. Of moeten er misschien Artist Impressions gemaakt worden om te kunnen laten zien hoe het huis er in opgefriste staat uitziet?

Goed idee?

Nee, niet echt.

Als je het mij vraagt tenminste.

 

Het maken van nieuwe foto’s is een harstikke goed idee als de foto’s slecht zijn. En met slecht bedoel ik: onscherp. Ook foto’s waarbij je vooral veel rugleuning ziet of die veel te hoog genomen zijn waardoor het lijkt alsof Langnek ze genomen heeft, verdienen niet de schoonheidsprijs.

In de meeste gevallen zijn de foto’s best okay. Toegegeven, veel mensen plaatsen een dusdanige hoeveelheid foto’s op internet dat er niets meer te raden overblijft voor de kijkers. Een bezichtiging plannen heeft naar hun idee geen toegevoegde waarde meer. Als je veel 360 graden foto’s hebt, bereik je hetzelfde effect. Geen goed idee dus.

Met een artist impression of het plaatsen van eigen foto’s geef je ook een verkeerde indruk af. In het eerste geval geef je aan dat er een investering in het huis moet omdat het nu nog niet zo mooi is. In het tweede geval geef je aan dat de makelaar zijn werk niet goed genoeg heeft gedaan en je de verkoop te lang vindt duren. Beide signalen zijn niet de signalen die je af wilt geven, lijkt mij.

 

2. De vraagprijs verlagen

Het klinkt als een logische oplossing. Per slot van rekening zijn er nu meer mensen die jouw huis kunnen betalen. Maar…. ligt het wel aan de prijs? Ligt het niet aan de locatie of aan de oubollige staat van inrichting? Voordat je duizenden euro’s weggeeft door het verlagen van de vraagprijs, stel ik voor dat je eerst op zoek gaat naar de èchte oorzaak van het niet verkopen van je huis.

 

3. Je huis even van Funda afhalen

Is het dan misschien slim om je huis gewoon even helemaal van Funda af te halen? Het wordt dan weer als nieuw aangemeld en dan bereik je weer nieuwe mensen. Tenminste, dat denken veel verkopers. Laat me je een tip geven: als je je huis korter dan 6 maanden op Funda hebt staan, heeft opnieuw erop plaatsen nauwelijks effect. Natuurlijk krijgen de mensen die een alert hebben aanstaan, het huis weer in hun mailbox. Maar, tenzij de presentatie er anders uitziet, herkennen ze je huis direct. Mensen die op zoek zijn naar een woning, spitten het internet van voren naar achteren helemaal goed door. Ja, ook jouw huis. Er komen elke dag nieuwe zoekers bij en die zoekers vinden het huis. 100 %. Het is een fabel om te denken dat de woningen die korter op Funda staan, hoger in de ranglijst staan. Dat is simpelweg niet waar. Daar zijn andere factoren verantwoordelijk voor.

 

4. Veranderen van makelaar dan, is dat dan de oplossing?

Meteen doen als je een makelaar hebt die jou niet belt na een bezichtiging, die de kantjes er vanaf loopt en die in jouw huis een ander huis aanbeveelt. Ook meteen doen als je internet presentatie eruitziet alsof er een product op marktplaats verkocht wordt. Check dus voordat je een makelaar kiest goed wat je van de huizen vindt die hij in portefeuille heeft. Staat alles netjes op Funda? Belt hij terug als je een vraag stelt? Als dat (en meer zaken) in orde zijn, heeft een andere makelaar kiezen meestal geen toegevoegde waarde.

 

De grote vraag: wat helpt dan wel?

Ik weet het! 🙂

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067