Hoe bepaal je de waarde van je huis in deze oververhitte woningmarkt?
Het is per slot van rekening ‘wat de gek ervoor geeft’.
Een paar tips:
Zoek de verkoopprijzen op.
Ik raad altijd aan om op Funda of andere huizensites zoals Huislijn, op zoek te gaan naar vergelijkbare woningen. Let daarbij vooral op het aantal m2 woonoppervlak, de grootte van het perceel en de inhoud. En kijk daarbij naar de vraagprijs. Maar…. een vraagprijs zegt niet zo veel over de verkoopprijs. Waar je vroeger in kon schatten dat de verkoopprijs een euro of 10 tot 15.000 onder de vraagprijs lag, is dat in de huidige tijd wel anders. Het is dus van belang om te achterhalen wat de verkoopprijs is geweest. Daarna kun je gaan plussen en minnen ten opzichte van je eigen huis. En wees daarbij eerlijk. Te vaak zien verkopers hun eigen woning als het ultieme paleisje, terwijl de kijkers voornamelijk oog hebben voor de minpunten. Als verkoper is het belangrijk om juist die minpunten inzichtelijk te hebben en daarop in te spelen, zodat je ze op kunt lossen. Natuurlijk kan dat niet met alle punten, maar een aantal zaken zijn vast te verhelpen.
Een instapklaar huis levert meer op.
Het is soms te gek voor woorden, maar men is bereid om in verhouding behoorlijk meer te betalen voor een huis dat instapklaar is, dan voor een huis waar nog het een en ander aan gedaan moet worden. Wat instapklaar inhoudt, is voor elke regio anders. Er zijn plaatsen of dorpen waarbij een plavuizenvloer met vloerverwarming en eiken meubels nog steeds als heel erg hip ervaren wordt. Voor het merendeel geldt echter: sla een woontijdschrift open en zorg ervoor dat je huis eruitziet zoals op het plaatje. Zwarte kozijnen, strakke inrichting, schapenvacht en een houten ladder met een plaid. Zo zou je het samen kunnen vatten. De investering die het je kost om de laatste klusjes te doen en de styling op orde te brengen, haal je er dubbel en dwars uit.
Wed niet op 1 paard
Oftewel: laat meerdere makelaars komen om een idee te krijgen over de waarde van je woning. Het zal niet het eerste huis zijn waarbij de meningen behoorlijk uiteen liggen. De gulden middenweg is dan meestal een goede keuze. Natuurlijk is het verleidelijk om te gaan voor de hoogste prijs en een stevige vraagprijs neer te zetten. Daarmee loop je echter de kans dat een deel van de markt bij voorbaat al niet op jouw woning gaat reageren. Een ander risico is dat je huis door die hoge vraagprijs langer te koop staat, wat een verkeerd signaal naar geïnteresseerden af kan geven. Je kunt daarom misschien beter kiezen voor een verkoopstrategie waarbij je zoveel mogelijk potentiële kopers bij elkaar probeert te krijgen (een open dag bijvoorbeeld) en de waarde vanaf die verkoopprijs opdrijft. Welke strategie je kiest, hangt ook weer samen met in welke regio je woont. Je makelaar weet dat het best. En als je er niet uit komt of je huis staat onverhoopt toch langer te koop dan je zou willen, dan is het absoluut de hoogste tijd om contact met mij op te nemen. Samen krijgen we die verkoop weer op dreef.
Succes!