Wat kost een bouwkundige keuring?

Dat kost € 389 euro.

Tenminste, afhankelijk van de grootte van het huis. Tot 1013 kuub inhoud en een gebruiksoppervlakte tot 375m². Daarboven betaal je per 1m² extra €0,65 cent.

 

Wat kost het als je geen bouwkundige keuring laat uitvoeren?

Dan spaar je die kleine vierhonderd euro uit. Maar je loopt dan het risico dat je voor kosten komt te staan die je niet had verwacht. En die zijn vaak veel hoger dan die €400,- Lees ook de volgende alinea, dan leg ik je uit hoe dat zit.

 

Is een bouwkundige keuring nodig?

Het is niet verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Het is wel ontzettend slim om te doen. Een bouwkeurder is gespecialiseerd om de staat van het huis te onderzoeken. Hij of zij heeft daar ook de juiste apparatuur voor en is niet bang om gordijnen opzij te schuiven, ramen open en dicht te doen en het dak op te klimmen. Als potentiële koper wil je vaak een goede indruk maken bij de makelaar of bij de eigenaar als deze aanwezig is. Een bouwkundig inspecteur heeft daar geen last van en voelt zich niet belemmert om dingen te doen die jij als kijker niet wilt doen.

 

Waar kijkt een bouwkundige allemaal naar bij een bouwkundig onderzoek?

In grote lijnen kun je zeggen dat er wordt gekeken naar de staat van het huis. Maar dan ook echt naar alles wat zichtbaar is. Het dak, de cv ketel, de vloeren, de kozijnen, scheurvorming, zelfs de staat van de vloerbalken onder de vloer en eventueel vocht in de muren.

 

Zijn er zaken waar bij een bouwkundige keuring niet naar gekeken wordt?

Helaas is niet alles zichtbaar. Dat houdt in dat bijvoorbeeld een lekkage in de riolering niet geconstateerd kan worden. Ook een gebroken gasleiding of het functioneren van andere installaties is niet meetbaar.

 

Is het risico van een verborgen gebrek volledig gedekt?

Omdat niet alles voor de keurder zichtbaar is of te meten, is het niet zo dat je bij het uitvoeren van een bouwkundige keuring geen risico meer loopt.

 

Waarom een keuring doen?

De reden waarom een keuring belangrijk is, is omdat je een beter beeld hebt van wat je koopt. Een veel beter beeld zelfs. In het bouwkundig rapport staan bovendien de kosten vermeld die je kunt verwachten binnen nu en 5 jaar. Tijdens de onderhandelingen kun je dit meenemen en gebruiken om de koopsom te verlagen.

 

Hoe zit dat met de meldingsplicht van de verkoper?

Een verkoper moet een vragenlijst invullen waarin hij je informeert over de staat van het huis. Over eventuele lekkages en andere ongemakken. Daarnaast is de eigenaar verplicht om je op de hoogte te brengen van zaken die de normale functie van een woning, het woongenot, kunnen belemmeren. Als je een huis koopt, is het dan ook van belang om dit document op te vragen en bij overige vragen de makelaar of eigenaar te benaderen.

 

Wat bedoelen ze met de onderzoeksplicht van een koper?

Zoals een verkoper een mededelingsplicht heeft, heb jij als koper de plicht om te onderzoeken wat je koopt. Je moet dus aantonen dat je moeite hebt gedaan om eventuele vragen en onduidelijkheden weg te nemen. Een bouwkundige keuring draagt daaraan bij.

 

Wat zijn verborgen gebreken?

Dit zijn gebreken die het woongenot ernstig belemmeren en die niet bekend waren op het moment dat je het huis kocht. Bij verborgen gebreken kun je denken aan een rioolleiding die onder de grond kapot is gegaan. Je merkt het als huiseigenaar niet, totdat het riool niet meer doorspoelt. Je hebt hier geen zicht op en het kan jaren duren voordat er een probleem ontstaat. Het is niet ongewoon dat net na het notarieel transport van een woning een koper gaat klagen. Dat komt naar mijn idee omdat je als verkoper gewend bent geraakt aan de grillen van je huis. Je leert ermee omgaan en vaak sluipt iets er langzaam in, zodat je het ook niet echt doorhebt.

Een ander voorbeeld is ‘knallende dakplaten’ op het huis. Dit zijn dakplaten die zijn gaan werken als gevolg van de weersomstandigheden en dan een flink knallend geluid maken. Als eigenaar neem je het voor lief en denk je dat het normaal is. Een nieuwe koper echter kan dit als uitermate belemmerend ervaren en daardoor beperkt worden in zijn woongenot.

Het gaat bij verborgen gebreken dan ook niet alleen om zaken die stuk zijn, maar ook om overlast van geluid. En wellicht zelfs geur.

 

Hoe los je een verborgen gebrek op?

Dat is best heel lastig. De verkopers zijn zeker niet altijd aansprakelijk te stellen. Als zij niet wisten van het bestaan van een gebrek, zijn zij niet verantwoordelijk (in grote lijnen). Een koper echter, kan ook niet alles weten of onderzoeken. Net zo min als een bouwkundig keurder. Er zijn dus wel degelijk situaties van ‘dikke pech’. Er is niemand om de kosten op te verhalen omdat niemand het expres gedaan heeft. Het is verstandig om de makelaar te benaderen en met de verkopers in gesprek te gaan. Samen communiceren over het voorval, heeft de meeste kans om deze situatie tot een goed einde te brengen.

 

Heb je nog andere tips voor het kopen van een huis?

Verhuizen is iets dat mensen gemiddeld 1 keer per 7 jaar doen. Een huis kopen doe je dus niet zo vaak. Het is dan ook slim om je goed te laten informeren over wat je koopt. Door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring bijvoorbeeld. Maar ook het ouderwets praten met de buren is een goed idee. En op verschillende momenten in de wijk gaan kijken. Wat gebeurt er in de ochtend, de middag en de avond. Wie lopen er. Waar parkeert iedereen. Hoe ruikt het?  Zijn er blaffende honden in de buurt waar je gek van kunt worden? Allerlei vragen die pas echt beantwoord worden als je er woont. Maar je kunt wel proberen om inzicht te krijgen in jouw nieuwe woonomgeving. Check hier de blogs over het kopen van een huis. De blogs openen in een ander tabblad, dus je kunt dit artikel gewoon blijven doorlezen.

 

En als ik nog een eigen huis heb, wanneer moet ik dat dan te koop gaan zetten?

Je eigen huis verkopen is een behoorlijk traject. Het verzamelen van de documenten, het verkoopklaar maken van je huis, het doen van klusjes, het opruimen van alle overbodige spullen, het schrijven van de tekst, het laten maken van de foto’s. En dan staat het nog niet eens op internet. Vervolgens de rondleidingen, onderhandelingen en het tekenen van de akte. En dat allemaal terwijl je geen idee hebt hoe lang het duurt voordat je huis is verkocht. Het brengt spanning en onzekerheid met zich mee. ‘Wanneer je huis te koop zetten?’ is dan ook een relevante vraag. Het is slim om hierover na te denken en een planning te maken. Gemiddeld genomen werden de huizen aan het begin van dit jaar binnen een paar dagen of enkele weken verkocht. Tegenwoordig gaat er echt weer langer overheen. Denk daarbij aan een paar weken tot enkele maanden. Dit moet je dus incalculeren.

 

Ik wil mijn huis te koop zetten, hoe doe ik dat het best?

Hier kan ik je goed mee helpen. Je moet ervoor zorgen dat je het huis meteen zo goed mogelijk presenteert op internet. De meeste mensen plaatsen hun huis op Funda en dat is natuurlijk een goed uitgangspunt. Er zijn zo veel tips en trics die ik je kan geven om direct het beste uit de verkoop te halen. Beter meteen goed starten dan met een valse start achter de feiten aanlopen, nietwaar? Je vind de contactknop onderaan dit blog.

 

Wat kost het dan als vantekoopnaarverkocht mij helpt?

Goede vraag, maar je kunt jezelf misschien beter afvragen wat het je oplevert! Veel mensen kiezen ervoor om te zakken met de vraagprijs. Dat gaat in grote stappen van soms wel € 10.000 tegelijk. Met dat geld kun je nogal wat leuke dingen doen. Als je mij inschakelt, ben je een fractie van dat bedrag kwijt en zijn de kansen dat je een bredere doelgroep aanspreekt veel groter. Door mijn bemiddeling vinden meer mensen jouw huis en komen ze ook nog eens vaker bezichtigen. Als je niets verandert aan de presentatie van het huis op internet, gooi je die € 10.000,- geld eigenlijk gewoon weg. Het is veel slimmer om eerst het huis op Funda te perfectioneren en dan te kijken wat de markt doet. Als er nog steeds geen kijkers komen, dan kun je altijd nog zakken met de vraagprijs. Eerst zakken en dan pas de oorzaak weghalen, is de verkeerde volgorde.

 

Hoe neem ik contact op met vantekoopnaarverkocht?

Je kunt hier klikken voor het aanvragen van een bouwkundige keuring.

Hier klikken zorgt ervoor dat je de eerste stap zet in het krijgen van meer kijkers en dus mogelijke kopers.

En hier zie je alle diensten zoals het aanvragen van een energielabel of contact met een opkoper. Doe jezelf een plezier en start vandaag. Want wat is er morgen anders denk je? Precies. Niets.

 

Tot snel!

 

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067