Duurzaamheid, isolatie, Nul op de Meter, zonnepanelen…..
Het zijn allemaal items die behoorlijk in het nieuws zijn tegenwoordig. Maar heeft dit alles ook invloed op de verkoop van je huis? Verkoopt een goed geïsoleerde woning beter dan een woning die nog niet zo ver is?
Een energielabel zegt iets over hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Je zou dus kunnen zeggen dat een hoger label indirect ook iets zegt over de lagere kosten van een energierekening. Maar, uiteindelijk valt of staat alles met het verbruik natuurlijk. Heb jij een hottub in de tuin staan, gebruik je de oven ontzettend vaak en vergeet iedereen, altijd en overal om de lichten uit te doen? Jammer voor je rekening, maar die loopt daardoor gewoon lekker op. Het label zegt dus zeker niet alles.
De geldigheidsduur … let op de tip
Het energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.
Mijn simpele tip is: maak daar gebruik van. Zorg ervoor dat je je label definitief laat maken op het moment dat die het hoogst uitvalt. Nu is HR++ glas een reden voor een hoger label, maar wie zegt dat HR++ over 7 jaar (misschien precies hèt moment dat jij je huis wilt gaan verkopen) nog steeds voor een hoger label zorgt? En wat denk je van het bouwjaar van je woning. Een bouwjaar is onderdeel voor de normering van het label. En elk jaar wordt je woning een stukje ouder.
Wijzigingen Energielabel 2021
Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel niet meer bepaald op basis van NEN 7120, maar op basis van NTA 8800.
Voor wie technisch is: Het energieprestatie indicator ‘primair fossiel energiegebruik’ wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).
De kosten worden hoger, het aanvragen van een label zo’n 25x duurder, er moet een expert langskomen om de ingevoerde informatie te verifiëren en de duur van de geldigheid wordt aanzienlijk beperkt. Al met al dus best een goed idee om nu al een label aan te vragen, die vervolgens 10 jaar lang geldig is.
Snellere verkoop door hoger Energielabel?
Dan tot slot nog even terugkomend op de vraag of een beter geïsoleerd huis beter verkoopt dan een minder geïsoleerd huis. De ervaring is dat mensen vooral vallen voor woningen die instapklaar zijn en voor woningen een bepaalde uitstraling hebben. Het energielabel is daarbij ondergeschikt. Mensen weten ook wel dat een huis met een bepaald bouwjaar eerder in categorie C of D valt. En dat oudere woningen vanzelf een F of G toegewezen krijgen. Al met al schrikt een potentiële koper niet van een lager label. Andersom geldt wel: een hoger label geeft meer vertrouwen en is altijd mooi meegenomen. Een goed idee dus om te kijken of er nog wat winst te behalen valt. Dat is niet altijd heel ingewikkeld. Weet je bijvoorbeeld dat een HR-ketel soms al voldoende is om van bijvoorbeeld een C naar een B te gaan?