Wisselen van makelaar: wanneer veranderen van makelaar bij de verkoop van je huis

Als het verkopen van je huis niet gaat zoals je had gehoopt, zoek je naar oplossingen. Toch? Je wilt weten wat er aan de hand is. Ligt het aan de prijs, is een prijsverlaging nodig, of is er sprake van dat de makelaar niets doet. Laten we eens bespreken wanneer het zinvol is om een andere makelaar te kiezen.

 

Wat doet een makelaar

Een makelaar verkoopt je huis en voordat hij dat kan doen, zet hij je huis te koop. Natuurlijk is dat een inkoppertje, maar dit is wel waar het op neerkomt. De meeste makelaars doen het prima en regelen de zaakjes zoals het hoort: de eigenaar instrueren over het opruimen van de woning, alle documenten op orde maken, een accurate meting laten uitvoeren en natuurlijk het laten maken van de foto’s voor Funda. Waar gaat het dan mis?

 

Valkuilen van een makelaar

Het is een leuk vak, makelaardij. Je komt bij heel veel huizen binnen, bent met mensen bezig en moet daarnaast ook nog eens verstand hebben van onder andere privaatrecht en bouwkunde. Lekker divers dus. Het nodige portie bewegen wordt gecombineerd met het een en ander aan werkzaamheden op kantoor. Wat weleens vergeten wordt, is dat je ook creatief moet zijn. En kritisch. Die twee eigenschappen zie je in de loop van de jaren met regelmaat naar de achtergrond verschuiven. En dat terwijl elk huis zijn eigen aanpak vraagt.

 

Wisselen van makelaar, wanneer is veranderen een goed idee

Als verkoper is het van belang dat je zelf de regie neemt in het proces van verkoop. Als het goed is, loopt het allemaal op rolletjes. Maar wat als de makelaar niet terugbelt na een bezichtiging om je te laten weten hoe het was. Of niet na een week contact opneemt met de kijker om te checken of er nog vragen zijn? Dan wordt het echt tijd om een gesprek aan te gaan en vooral om afspraken te maken. Jij als verkoper betaalt, dus jij bepaalt wat je wilt. Je kunt aangeven dat je een plan van aanpak wilt en om de twee weken graag een telefonisch gesprek hebt waarin actiepunten doorgesproken zullen worden. Hier hoort een makelaar gewoon voor open te staan. En de gesprekken moeten wel inhoud hebben. Het gaat hier niet om zoethoudertjes. Jouw huis moet onder de aandacht zijn, net als het huis van alle andere huizenverkopers trouwens.

 

Een huis bezichtigen

Als je echt twijfelt aan de kwaliteiten van de makelaar, vraag dan eens aan iemand of die een mysterie rondleiding wil doen. Hoe is de makelaar in werkelijkheid. Doet ie op tijd de deur open en wordt er in het huis enthousiast vertelt over alle mogelijkheden. Is er een goede reactie op de vragen die gesteld worden? En hoe zit dat eigenlijk met het stellen van een vraag per email? Wordt daar adequaat op gereageerd?

 

Veranderen van makelaar bij de verkoop van je huis

Eigenlijk is het antwoord op de vraag ‘wanneer veranderen van makelaar’ simpel te geven: ‘Als het niet goed meer voelt en je er geen vertrouwen meer in hebt’. Luister altijd naar je gevoel. En neem natuurlijk ook contact op. Zo blijf je niet doorsukkelen, toch?

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067