Wordt een energielabel bij verkoop steeds belangrijker?

Laten we eerst benoemen dat een energielabel bij overdracht van een woning verplicht is. Het is dus heel belangrijk dat je een label hebt, anders moet je bij de notaris kosten betalen. Dat is echter niet waar dit blog over gaat. Lees dus verder en mis geen belangrijke informatie.

 

Het verschil in energielabel nu en vroeger

Het energielabel is onderhevig aan allerlei regelgeving en wetten. En dat is maar goed ook. Voorheen was het min of meer een wassen neus: je kon zelf foto’s uploaden en bewijzen toevoegen. Er kwam geen adviseur aan te pas die het huis rondliep en bekeek of wat je had ingevuld wel klopte. Tegenwoordig is dat anders. Er komt daadwerkelijk een bouwkundige bij je langs die het hele huis beoordeelt op duurzaamheid. Het label is daarmee duurder geworden, maar ook een stuk deugdelijker.

 

 

Het belang van een energielabel bij verkoop

We hebben gemerkt dat het hebben van een hoog energielabel niet perse bij heeft gedragen aan een hogere verkoopprijs. Verduurzaming stond nog in de kinderschoenen en de meeste mensen hadden een afwachtende houding. Nu de prijzen van energie een stuk hoger zijn geworden, zien we een verandering.  Als een koper zich aan het oriënteren is op de woningmarkt, wordt er steeds meer gekeken naar de staat van het huis en hoe het is geïsoleerd. Ook is het belangrijker geworden hoe de woning verwarmd wordt en of er maatregelen voor verduurzaming zijn aangebracht. Denk daarbij aan:

  • Wordt er gekookt op gas of is er sprake van koken op bijvoorbeeld inductie.
  • Zijn er zonnepanelen aanwezig of wordt alle energie nog via een leverancier verkregen.
  • Is er wellicht een zonneboiler die het water voorverwarmt.

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden te verzinnen. De belangrijkste die ik in de dagelijkse praktijk tegenkom, zijn: zonnepanelen, isolatie en de wijze van koken. Meer verregaande oplossingen zoals een warmtepomp, blijven vooralsnog minder belangrijk.

 

Energielabel aanvragen

Geldigheid energielabel verkoop huis

Een hoger label is een indicatie van hoe het is gesteld met de eerder genoemde voorzieningen. Het energielabel was 10 jaar geldig. Het kan dus best dat het te verkopen huis een lager label heeft, maar in werkelijkheid al het een en ander aan voorzieningen heeft getroffen. In dat geval is het zinvol om daar in de tekst op in te spelen. Benoem de verbeteringen die je hebt gedaan en vertel ook over de kosten van energie die je kwijt bent. Uiteindelijk geeft dat ook een goed beeld van hoe warm of hoe koud je huis is. Hoeveel je verbruikt hangt per slot van rekening niet alleen af van je label, maar ook van het type huis. Zo wordt een tussenwoning aan beide zijden warm gehouden door de buren. Een vrijstaande woning kan een gunstige ligging hebben op het perceel waardoor de wind nauwelijks invloed heeft. Er zijn dus meer factoren die bepalen hoe comfortabel een huis voelt en hoeveel kosten je kwijt bent aan energie. Sta daar ook eens bij stil!

 

Samenvattend:

Je zou dus zeker kunnen concluderen dat het hebben van een label belangrijker is geworden omdat de energieprijzen zijn gestegen. En als iets belangrijk wordt, stijgt de waarde ervan. De genomen maatregelen voor verduurzaming hebben dus wel degelijk invloed op de verkoopprijs van de woning. Hoeveel dat is? Tja… dat is dan helaas niet in getallen of percentages uit te drukken. Dat hangt namelijk weer helemaal af van de rest van de staat en inrichting van je woning.

 

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067