Zakken met de vraagprijs: doen of niet doen?

Herken je deze situatie: je huis staat pas een week of 2 te koop en nu al wordt geadviseerd om te zakken met de vraagprijs. Daar sta je waarschijnlijk niet om te juichen. In dit blog geef ik je inzichten in wanneer zakken met de vraagprijs een goede stap is en wanneer je beter een andere oplossing kunt vinden.

 

Vraagprijs vaststellen verkoop woning

Bij aanvang van de verkoop van een woning bepaal je samen met de makelaar de vraagprijs. Het is slim om een aantal makelaars uit te nodigen, zodat je verschillende meningen hoort over de woningmarkt in jouw regio. Je kunt dan weloverwogen een beslissing nemen.

 

Vergeet ook niet om jezelf goed voor te bereiden en je te verdiepen in de prijzen van woningen. Dit kun je eenvoudig doen door als zoeker op internet te kijken naar te koop staande huizen. Enne…. blijf objectief. Veel verkopers zien alleen de positieve kanten van hun huis, terwijl een koper juist ook de negatieve kanten ziet. Zorg er dus voor dat je een reëel beeld hebt van alle huizen die een koper kan kopen voor hetzelfde geld als waarvoor hij jouw huis kan kopen.

 

Welke vraagprijsstrategie kies je bij de verkoop van je huis

Een vanaf prijs hanteren

Een vanafprijs is eigenlijk alleen handig in tijden dat de woningmarkt super goed is. Je drijft dan de verkoopprijs op omdat er meer kandidaat te verwachten zijn. Een nadeel van een vanafprijs is dat als er niemand op je huis afkomt, je waarschijnlijk toch moet zakken. In een meer reguliere woningmarkt is deze techniek dan ook niet aan te bevelen.

Een vraagprijs met ruimte tot onderhandelen

Een beetje onderhandelen vindt iedereen fijn. Het inbouwen van die ruimte in het vaststellen van de vraagprijs, is dan ook een goed idee in een markt die meer normaal is (lees: niet oververhit). Bepaal voor jezelf alvast een minimum bedrag. Tijdens de onderhandelingen is het makkelijker om daaraan vast te houden als je er al eens over nagedacht hebt.

Een scherpe vraagprijs neerzetten

Een hele scherpe vraagprijs waarbij weinig ruimte is tot onderhandelen, is een goed idee als het ook echt een scherpe prijs is. Je wilt snel van het huis af en bent bereid om financieel niet het onderste uit de kan te halen. De doelgroep wordt groter op het moment dat de vraagprijs lager is. Er zijn dus meer mensen die jouw huis kunnen kopen.

 

Huis verkopen = over de vraagprijs nadenken

Stem de gekozen strategie echt goed van tevoren af en durf dan ook te vragen wat de vooruitzichten zijn. Te vaak wordt een huis tegen een hoge prijs in de verkoop gezet omdat op die manier een huis in de verkoop gekregen wordt. En dat betekent in veel gevallen dat er inderdaad na een week of 2 een prijsverlaging verlangd wordt. Dat doet de verkoop geen goed. Er komt dan een soort ‘smet’ op het huis die je er nauwelijks meer vanaf krijgt.

 

Wat kun je doen als je de vraagprijs niet wilt verlagen

Neem de verkoop eens goed onder de loep. Staat alles wel duidelijk op internet, ziet het er aantrekkelijk en logisch uit. Hoe is de opvolging van de makelaar, is die actief en tijdens de bezichtigingen enthousiast over jouw huis. Je weet het: als je mij inschakelt, zorg ik ervoor dat er in elk geval met de presentatie van je huis niks mis is. Een vraagprijs verlagen kun je altijd nog, eerst zorgen dat de punten op de i gezet zijn.  

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067