Zelf je huis verkopen: slim of niet?

Ik vind het geen verkeerde gedachte… zelf je huis verkopen nu de markt zo goed is.

 

Het gaat alleen niet altijd goed. Daarom behandel ik in dit blog de 3 grootste valkuilen.

  1. Afgaan op wat ‘anderen’ zeggen.
  2. Jezelf rijk rekenen.
  3. Geen tijd nemen voor de voorbereiding.

 

Oververhitte woningmarkt

Eerlijk is eerlijk, de woningmarkt is ècht goed. Woningen worden vaak boven de vraagprijs verkocht en biedingen rijzen de pan uit. Als koper zijn de keren dat je naast het net vist, niet meer op 1 hand te tellen en er worden veel woningen voor je neus verkocht. Het is dan ook een logisch gevolg dat als je zelf een huis te koop wilt zetten, je de verkoopprijs ook hoog in wilt zeggen.

 

Je hoort immers anderen ook zeggen: “Dit huis heb je toch zo verkocht?”. Ook de makelaar geeft aan “Ik heb een lijst met potentiële kopers voor een huis als deze”. En zelf woon je ook al jaren met heel veel plezier in het huis, dus geheel onpartijdig ben je zelf ook al lang niet meer. Jouw huis is leuk, de markt is goed, een hoge verkoopprijs vragen, klinkt dan ook niet meer dan logisch. En om kosten uit te sparen, zet je het zelf te koop. Te beginnen met een post op Facebook. Hoe moeilijk kan het zijn?

 

Het kan gewoon zo gaan. Er worden echt huizen op deze manier verkocht. Toch adviseer ik een goede voorbereiding. Je krijgt maar 1 keer een kans voor de eerste indruk. Het verkoopklaar maken van je huis is altijd een goed plan, voor welke manier van verkopen je ook kiest. Dus dat betekent: opruimen, nog wat klusjes doen, de schilder laten komen….

 

Niet denken dat deze taken met jouw leuke huis en met deze oververhitte woningmarkt vast niet nodig zijn. Er staan echt behoorlijk veel huizen in de verkoop die dezelfde optimistische gedachte hadden als jij en die toch hun huis niet verkocht krijgen.

 

Verkoopklaar maken van je huis

Dus om met punt 3 te beginnen: neem tijd voor de voorbereiding, ook als je zelf je huis verkoopt. Zorg dat je de juiste documenten invult.

Zorg dat je huis er tiptop uitziet.

Zorg dat je een correcte vraagprijs neerzet.

 

Welke vraagprijs hanteer ik

Dan terug naar punt 1: Ga niet alleen af op wat anderen over je huis zeggen. Ook niet als de ander een makelaar is. Snuffel zelf rond op Funda, kijk naar het tabblad ‘verkocht’ om te zien welk type huis makkelijk verkoopt. Het gaat niet alleen om m2 of m3, maar ook om ligging van de tuin en hoe instapklaar je huis is en om alle andere zaken.

 

Wees reëel

En als je dat dan gedaan hebt, dan voorkom je in elk geval punt 2: het jezelf rijk rekenen. Want hoe aantrekkelijk het ook klinkt om uit te gaan van een fantastische verkoopprijs, uiteindelijk gaat het om ‘wat de gek ervoor geeft’ en die gek, die moet je eerst nog zien te vinden. Ook (of misschien wel zeker) als je zelf je huis verkoopt.

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067