Zelf je huis verkopen……. tot ergernis van de plaatselijke makelaar

Aan het moment dat je je woning te koop zet, gaat veel vooraf.

Enerzijds heb ik het over het verkoopklaar maken van je huis (opruimen, opruimen, verven en klusjes doen…. en opruimen ?), documenten invullen, foto’s laten maken, tekst uitschrijven enzovoort enzovoort.

 

Anderzijds is het vaststellen van je vraagprijs onderdeel van de voorbereidingen. Net als het kiezen van een makelaar.  En misschien overweeg jij wel om zelf je huis te verkopen?

Waar je ook voor kiest, het is sowieso verstandig om een aantal makelaars te laten komen zodat je een idee krijgt over een reële vraagprijs. Mijn advies is om een makelaar of 2 à 3 hun visie te laten geven.

 

Dat brengt ons bij het volgende dilemma: Vertel je de makelaar dat je overweegt om de verkoop zelf te doen?

 

Meestal nodig je een plaatselijke makelaar uit. Die kent de omgeving het best en heeft misschien zelfs nog kandidaten in zijn database die mogelijk interesse hebben in jouw huis. De makelaar maakt tijd vrij, geeft zijn kennis door aan jou en doet zijn best om het huis in de verkoop te krijgen. Ik vermoed dat hij ervan baalt als hij de verkoop niet krijgt.

Netjes omgaan met elkaar, is dan ook het devies. Je komt elkaar waarschijnlijk ook tegen in de supermarkt, de plaatselijke voetbalclub of op een andere plek. Zeggen dat je overweegt om de verkoop zelf te doen, is wat ik adviseer.

 

Ik schets een paar praktijksituaties om je voorbeelden te geven:

 

  • De makelaar die bij een waardebepaling een veel te hoge prijs afgeeft in de hoop dat hij dan de verkoop mag doen en vervolgens als aankoopmakelaar optreedt en bij de onderhandelingen een heel laag bod doet ‘omdat het huis niet meer waard is’.

 

  • De makelaar die boos en geïrriteerd reageerde omdat je hebt besloten de verkoop zelf te doen, komt nu met een kandidaat-koper.

 

  • Zelf je huis verkopen, heeft best wat voeten in de aarde. Praktisch gezien (bezichtigingen doen, teksten schrijven, op internet plaatsen), maar ook juridisch gezien (juiste documenten, voorkomen van gedoe achteraf). Misschien kan de hulp van een makelaar nog wel handig zijn.

 

De conclusie van dit blog is denk ik de volgende:

De keuze om al dan niet zelf je huis te verkopen, is helemaal aan jou. Als je open en eerlijk bent in de communicatie naar de makelaars die je uitnodigt, kun je de eer ook helemaal aan jezelf houden. En dat is mooi, nietwaar?

 

Veel succes.

 

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067