Zonnepanelen plaatsen

Vandaag is het zo ver. Er worden zonnepanelen op ons dak geplaatst. Ik heb er lang over getwijfeld, maar ben toch overstag gegaan. Nu snap ik eigenlijk niet meer waarom ik er zo lang over heb lopen te dubben. Misschien omdat de terugverdientijd enige jaren duurt. Of misschien omdat ik er niet zeker van was of we zouden blijven wonen op de plek waar we woonden. (En inderdaad zijn we zo’n 2 jaar geleden verhuisd. Het is dus maar goed dat we niet eerder hebben gekozen voor panelen).

Hoe dan ook: ik hoor nu flink gerommel boven me op het dak, er wordt met dakpannen geschoven, er worden gaten geboord en aan het einde van de dag liggen er 20 panelen van 370 WattPiek. We zullen een overschot aan energie hebben, maar je weet nooit wat de toekomst brengt (misschien wel een elektrische auto). Vroeger werd er al gezegd: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Dus dat doen we dan maar.

 

Zonnepanelen kiezen

In voorbereiding op vandaag hebben we heel wat offertes aangevraagd. Er zijn een aantal bedrijven langs geweest en we hebben ons ook online goed laten informeren. Het blijft echter ondoorzichtig met al die verschillende types en mogelijkheden. We hopen, en gaan ervanuit, dat we de juiste keuze hebben gemaakt.

Wat doe jij? Heb jij ook twijfels over het plaatsen van panelen. En welke twijfels heb je dan?

Nu geldt de subsidieregeling nog, maar we weten natuurlijk niet of deze regels blijven bestaan. Feit is in elk geval dat Nederland moet voldoen aan het Klimaatakkoord en het geven van subsidie is een stap in die richting.

 

Gevelisolatie

Het volgende wat we zullen gaan uitvoeren, is het isoleren van de gevel. Ook hier heb ik lang over getwijfeld. Ik geloof dat ik nogal een twijfelkont ben… ik wil zo veel mogelijk zeker weten. En in dit geval was ik bang voor doorslag van de buitengevel naar de binnengevel, met vochtplekken als gevolg. Er is echter iemand langs geweest om met een camera in de spouw te kijken. Omdat die er schoon uit zag en er geen valspecie was te zien, durf ik het aan. Waarschijnlijk zal dit in het voorjaar gaan plaatsvinden omdat het vocht dan uit de spouw is. Ik ben heel benieuwd naar het comfort wat we hiervan zullen gaan merken. Ook zullen de stookkosten lager worden: de terugverdientijd is 3,5 jaar en dat is goed te overzien.

 

Verdere isolatie is bij ons huis niet mogelijk. We hebben geen kruipruimte die we kunnen isoleren en het dak is gedaan toen we hier twee jaar geleden kwamen wonen. Het glas op de verdieping is HR++ en op de begane grond HR. Voor nu is dat voldoende. Bovendien is ons potje ook wel een beetje op aan het gaan. Verduurzamen is leuk, maar al met al ook best duur.

 

Makkelijk isoleren

Simpele manieren om te isoleren, is trouwens het plaatsen van radiatorfolie achter de radiatoren. Ook de gordijnen dicht doen als het buiten donker is en het verlagen van de temperatuur van de ketel zijn mogelijkheden die je meteen kunt doorvoeren. Simpele manieren om direct resultaat te krijgen, daar hou ik van!

 

Levert je huis meer op met isolatie?

Oh enne… levert het nog iets extra’s op als je wilt gaan verkopen? Ik denk het wel ja. Gevelisolatie nog meer dan zonnepanelen. Over een jaar of 5 denk ik dat de verwachting van kopers zal zijn dat je als verkoper je uiterste best gedaan hebt om alles zo goed mogelijk te isoleren en te voldoen aan de duurzaamheid.

Voor jou wens ik je dan ook veel succes met het bedenken van de mogelijkheden en als je van plan bent om te blijven wonen waar je woont, zeg ik: gewoon doen, dat isoleren!

Wil je een melding ontvangen bij nieuwe blogs?

Van te koop naar verkocht

Kan ik je helpen?
Mail me : Ik antwoord binnen 24 uurBel me 06-29384067